Linkuri accesibilitate

Ajutor ONU pentru refugiații ucraineni și gazdele moldovene


Refugiați ucraineni cazați la Sala Polivalentă din Chișinău, 8 martie 2022.
Refugiați ucraineni cazați la Sala Polivalentă din Chișinău, 8 martie 2022.

Națiunile Unite au anunțat programe de sprijin financiar pentru refugiații ucraineni din Republica Moldova și pentru cetățenii moldoveni care îi găzduiesc. Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) va acorda refugiaților câte 2.200 de lei pe lună, iar Programul Alimentar Mondial (WFP) va acorda plăți unice de 3.500 de lei familiilor de moldoveni care au refugiați în gazdă.

Anunțurile au fost făcute la Chișinău pe 25 martie de Francesca Bonelli, reprezentanta interimară a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați în R. Moldova și de Cesar V. Arroyo, șeful reprezentanței Programul Alimentar Mondial, la o conferință de presă comună cu Marcel Spătari, ministrul moldovean al muncii și protecției sociale.

Bonelli a spus că refugiații se pot înscrie singuri pentru ajutoare la centre speciale din Chișinău și pe o pagină specială pe net, dar vor fi reperați și înregistrați și de către și de către echipe mobile de activiști ai unor organizații neguvernamentale moldovene. Într-un mod similar vor fi înregistrate pentru ajutorul unic familiile moldovenilor care găzduiesc refugiați ucraineni.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie, granița ucraineană cu R. Moldova a fost traversată de peste 375.000 de persoane iar în R. Moldova au rămas aproape 100.000, potrivit datelor ministerului de Interne de până în 25 martie. Majoritatea s-au cazat la rude, au fost găzduiți de voluntari sau în centre speciale deschise de autorități.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG