Linkuri accesibilitate

ONU: peste 4,6 milioane de refugiați de la invadarea Ucrainei de către Rusia


Președinta Maia Sandu întâmpinând refugiați ucraineni la punctul de trecere de la Otaci, 27 februarie 2022.

Peste 4,6 milioane de oameni din Ucraina s-au refugiat peste graniță, pentru a scăpa de războiul declanșat de invazia rusească. Potrivit celor mai recente date ale Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR), numărul refugiaților a crescut cu aproape 70.000, într-o singură zi.

În total, aproape 12 milioane de persoane - mai mult de un sfert din populația Ucrainei - și-au părăsit locuințele, fie plecând în străinătate, fie refugiindu-se în alte regiuni din Ucraina, ceea ce face Organizația Mondială a Migrației să vorbească despre cea mai serioasă criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace.

Ultimii refugiați din Ucraina „se află într-o stare mai precară, au mai puțini bani și nu prea știu unde vor să meargă”, spre deosebire de cei care au fugit în primele săptămâni ale războiului, a declarat un purtător de cuvânt al UNHCR, Matt Saltmarsh, într-o conferință de presă organizată marți, la Geneva.

Aproximativ 90% dintre persoanele care au părăsit Ucraina sunt femei și copii, în contextul în care autoritățile ucrainene nu permit ieșirea din țară a bărbaților cu vârste care le permit să lupte pe front.

Între timp, autoritățile ucrainene au informat marți că peste 870.000 de persoane care au fugit în străinătate de la începutul războiului s-au întors în țară, inclusiv un număr tot mai mare de femei și copii.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean de Grăniceri, Andri Demcenko, a declarat că în prezent se întorc zilnic în țara lor între 25.000 și 30.000 de ucraineni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG