Linkuri accesibilitate

ONU: Războiul din Ucraina „trebuie să înceteze acum”


Mariupol, 2 iunie 2022

Organizația Națiunilor Unite afirmă că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o încălcare a Cartei ONU și că acest conflict, care a intrat în cea de-a 100-a zi, „a avut un impact inacceptabil” asupra populației.

„Acest război nu are și nu va avea niciun învingător. Mai degrabă, am fost martori timp de 100 de zile la ceea ce se pierde: vieți, case, locuri de muncă și perspective”, a spus Amin Awad, secretar general adjunct și coordonator al ONU pentru criza din Ucraina, într-o declarație din 3 iunie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 2 iunie că Moscova controlează acum 20% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, și regiunile din estul țării care au fost cucerite de separatiștii susținuți de Rusia în același an.

De la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022, „aproape 14 milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele, majoritatea femei și copii”, se spune în declarația funcționarului de la ONU, care afirmă că Națiunile Unite lucrează pentru a limita „impactul devastator al războiului asupra securității alimentare, încercând să deblocheze comerțul cu cereale și mărfuri”.

„Eforturile noastre neobosite pentru a răspunde la impactul devastator al războiului vor continua, cu fermitate. (...) Dar, mai presus de toate, avem nevoie de pace. Războiul trebuie să înceteze acum”, se arată în declarația citată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG