Linkuri accesibilitate

„Open Skies”: R. Moldova și SUA au semnat un acord care va permite zborurile directe


Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, și secretarul de stat adjunct american pentru Management și Resurse, Richard Verma
Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, și secretarul de stat adjunct american pentru Management și Resurse, Richard Verma

Acordul „Open Skies”, care creează premise pentru lansarea zborurilor directe din R. Moldova spre Statele Unite ale Americii, a fost semnat joi, 18 mai, la Chișinău de către ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, și secretarul de stat adjunct american pentru Management și Resurse, Richard Verma.

Lilia Dabija a declarat că acest acord are un impact economic, social, strategic, care va contribui la fortificarea și mai puternică a relațiilor bilaterale dintre R. Moldova și SUA, care va aduce avantaje economice și va îmbunătăți și infrastructura și mobilitatea. Ea a precizat că acordul „Open Skies” va intra în vigoare după ce vor fi îndeplinite mai multe formalități legale și nu se știe exact cât va dura acest lucru.

La rândul său, reprezentantul SUA, Richard Verma, a menționat că semnarea documentului este un moment care merită să fie sărbătorit, deoarece se stabilesc conexiuni moderne în domeniul aviației între R. Moldova și Statele Unite ale Americii.

„Este un pas important către mai multe investiții...”

„Acest acord va ajuta companiile aeriene să ofere servicii mai convenabile, mai accesibile, mai eficiente cetățenilor. Este un pas important către mai multe investiții, către legături mai strânse între țările noastre și în materie de securitate, precum și pentru a susține R. Moldova în eforturile sale de a asigura un mediu de afaceri puternic și transparent”, a afirmat Richard Verma.

Negocierile privind semnarea acordului care va duce la liberalizarea transportului aerian între R. Moldova și Statele Unite ale Americii au început în 2018.

În 2021, Guvernul a aprobat o hotărâre privind semnarea acestui tratat bilateral, însă acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece s-au făcut anumite modificări la textul acordului. Este vorba de schimbarea denumirilor anumitor ministere, aspecte ce țin de proveniența încărcăturii de la bordul aeronavei, precum și includerea prevederilor privind aplicarea provizorie a documentului. După ce autoritățile au făcut modificările respective, Guvernul a aprobat hotărârea privind semnarea tratatului.

„Înființarea unui spațiu aviatic deschis cu Statele Unite ale Americii va aduce beneficii economice impunătoare pentru țara noastră prin creșterea traficului de pasageri, dar și prin sporirea competiției pe piața aeronautică autohtonă”, se arăta în hotărârea Executivului.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG