Linkuri accesibilitate

Operatorii de maxi-taxi vor fie dublarea prețului unei călătorii, fie subvenționarea ei de la buget


Bani pentru operatorii de maxi-taxi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct



Operatorii de maxi-taxi din Chişinău au cerut din nou azi dublarea tarifului unei călătorii sau subvenționarea acestui tip de transport din bugetul municipal. Ei spun că au trimis deja câteva demersuri oficiale în chestiunea scumpirii tarifelor, fără a primi un răspuns în schimb. Transportatorii au amenințat că vor protesta săptămâna viitoare inclusiv suspendând circulația pe anumite rute, dacă autorităţile municipale nu vor da curs solicitărilor.


Calculele operatorilor privaţi de maxi-taxi sugerează că tariful real pentru călătorie, care ar acoperi cheltuielile suportate de transportatori şi le-ar permite să nu aglomereze microbuzele, ar fi de aproape 10 lei, adică triplu faţă de cel prezent. Ei spun că s-ar mulţumi însă şi cu un cost ajustat al biletelor de 6 lei. Operatorii susţin că nu insistă neapărat pe o majorare a biletelor. Potrivit lor, tariful poate fi în continuare de trei lei cu condiţia ca municipalitatea să le compenseze pierderile sau, în cel mai bun caz, să subvenţioneze microbuzele la fel cum se procedează în cazul troleibuzelor şi autobuzelor. Președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, consideră că transportatori privați sunt discriminați în raport cu întreprinderile municipale de transport. El a precizat că bugetul municipal prevede în acest an transferuri pentru Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric Chișinău de 448 de milioane de lei, dintre care 381 de milioane sunt subvenții pentru transportarea călătorilor. E o sumă exagerată, consideră Oleg Alexa:

„Bugetul municipal are astăzi resurse suficiente şi le alocă, numai nu ajung unde trebuie, dar are resurse suficiente pentru a păstra călătoria de 2 lei cu troleibuzul, de 3 lei cu autobuzul şi de 3 lei cu microbuzul doar cu condiția că subvențiile se duc în proporția în care fiecare din aceste tipuri de transport o merită. Dacă toate acestea 381 de milioane rămân ca subvenţionare la toate trei categorii ar putea teoretic să însemne că microbuzele să transporte pensionarii gratuit aşa ca şi autobuzele.”

Dacă autorităţile municipale nu vor accepta să ofere operatorilor privaţi subvenţii sau să le compenseze pierderile ori să ajusteze tarifele, atunci şoferii vor sista circulaţia în anumite ore săptămâna viitoare, a avertizat Oleg Alexa.

Edilul le-a cerut să treacă în cadrul legal


Reacționând la avertismentul operatorilor privați, primarul general Ion Ceban a declarat că primăria nu acceptă majorarea prețurilor, chiar dacă ajustarea tarifelor nu e în competența lui, ci a consiliului municipal. Ceban a înaintat mai multe condiţii operatorilor de maxi-taxi. Edilul le-a cerut să treacă în cadrul legal, să încheie contracte de prestare a serviciilor cu municipalitatea, să respecte condiţiile contractuale, graficul de călătorie şi să ofere condiţii bune pasagerilor. Iar costurile să fie stabilite în baza numărului de pasageri transportați și a kilometri parcurși. Totodată, primarul le-a cerut să accepte taxarea electronică şi biletul unic electronic. „În cazul în care vor ieși la proteste, noi v-om ieși cu aceste argumente”, a conchis Ion Ceban.


Amintim că în 2014, pe fundalul unei greve a șoferilor de maxi-taxi care cereau majorarea prețurilor de călătorie, autoritățile s-au angajat să dezvolte rețeaua de troleibuze și autobuze. Microbuzele urmând să facă legătura suburbiilor cu orașul și să circule prin cartierele mărginașe. În consecință, au fost anulate câteva rute de maxi-taxi, ce dublau rutele de troleibuz, și modificate traseele la altele. Reforma anunțată însă nu a fost dusă la capăt deoarece parcurile urbane de autobuze şi troleibuze nu au capacitatea de a prelua tot fluxul de călători de pe microbuze. Deşi în ultimii ani parcurile de autobuze şi troleibuze au fost reînnoite, experţii pun la îndoială că municipalitatea ar putea renunţa în timpul apropiat la microbuze, chiar dacă acestea aglomerează traficul, creează ambuteiaje, reduc siguranţa în trafic şi poluează mediul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG