Linkuri accesibilitate

Opinii divergente ale experților privind suspendarea președintelui Donald Trump


Experții constituționali, profesorii: Noah Feldman, Pamela S. Karlan, Michael Gerhardt și Jonathan Turley depun jurământ înainte de audieri, Washington, 4 decembrie 2019

În Comisia juridică a Camerei Reprezentanților, dominată de democrați au început miercuri noi audieri legate de suspendarea președintelui Donald Trump. Acțiunea a fost declanșată de democrați după ce președintele american, într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainian Volodimir Zelenski ar fi solicitat declanșarea unei investigații despre afacerile din Ucraina ale fiului fostului vicepreședinte american Joe Biden, considerat un posibil contracandidat al președintelui Trump în alegerile prezidențiale de anul viitor. În acea perioadă, administrația blocase un important ajutor militar pentru Ucraina, care fusese aprobat de Congres.

În deschiderea audierilor, presedintele comisiei, Jerry Nadler a spus că acțiunile președintelui Trump, în legatură cu Ucraina, fac parte dintr-o tendință mai largă de abuz de putere și obstrucționare a procesului de justitie.

În prima zi de de audieri, au depus mărturie mai mulți profesori de drept specializati în drept constituțional, chemați de democrati si unul, de republicani. Cei trei experți constituționali solicitați de democrați au pledat pentru punerea sub acuzare a președintelui în baza Constituției.

Cel care i-a reprezentat pe republicani, profesorul de drept de la Universitatea George Washington, Johnathan Turley a sustinut că punerea sub acuzare a lui Trump ar fi o eroare istorică și ar putea duce la abuzuri în viitor și a pledat pentru o investigație mult mai amănunțită.

Casa Albă consideră audierile drept părtinitoare, iar președintele Donald Trump a caracterizat întregul process declanșat de democrați ” o vînătoare de vrajitoare”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG