Linkuri accesibilitate

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, printre candidații premiului Saharov


Aleksei Navalnîi

Politicianul rus Aleksei Navalnîi, un grup de femei afgane și o politiciană boliviană de opoziție întemnițată sunt candidații premiului Parlamentului European pentru drepturile omului.

Finaliștii Premiului Saharov pentru libertatea de gândire din acest an au fost anunțați pe 14 octombrie la Bruxelles de David McAllister, președintele comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

McAllister a declarat că nominalizarea celor 12 femei afgane este „un semnal puternic de sprijin pentru protejarea drepturilor și drepturilor fundamentale ale femeilor și a celor care le apără nu numai în Afganistan, ci și în întreaga lume”.

Femeile afgane sunt Shaharzad Akbar, Mary Akrami, Zarifa Ghafari, Palwasha Hassan, Freshta Karim, Sahraa Karimi, Metra Mehran, Horia Mosadiq, Sima Samar, Habiba Sarabi și Anisa Shaheed.

McAllister a declarat că numirea lui Navalnîi „recunoaște și subliniază eforturile unui individ curajos de a se lupta pentru guvernare democratică, stat de drept, libertăți civice și împotriva corupției”.

Navalnîi a fost întemnițat în ianuarie. după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost tratat pentru o otrăvire despre care a spus că a fost ordonată de Kremlin - o acuzație negată de Moscova.

El a fost ulterior condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare sub o acuzație de încălcare a regimului libertății condiționate, pe care o denunță ca fiind motivată politic.

Cel de-al treilea și ultimul candidat selectat pentru premiul Saharov este Jeanine Anez, o politiciană de opoziție boliviană întemnițată.

Câștigătorul urmează să fie anunțat pe 21 octombrie, ceremonia de premiere urmând să aibă loc la Strasbourg pe 15 decembrie.

Premiul Saharov, în valoare de 50.000 de euro, care recunoaște activiștii pentru drepturile omului și disidenții din întreaga lume, este acordat anual în memoria savantului și disidentului sovietic Andrei Saharov.

Anul trecut, premiul a fost acordat opoziției democratice din Belarus, care a organizat săptămâni de proteste împotriva lui Aliaksandr Lukașenka în urma unor alegeri prezidențiale disputate, despre care liderul de la Minsk a susținut că le-a câștigat, dar despre care opoziția și occidentul au spus că au fost falsificate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG