Linkuri accesibilitate

Opoziția din Belarus se organizează pentru a gestiona un transfer al puterii


Opoziția din Belarus anunță formarea Consiliului de Coordonare, Minsk, 18 august 2020.
Opoziția din Belarus anunță formarea Consiliului de Coordonare, Minsk, 18 august 2020.

Opoziția din Belarus a format un consiliu de coordonare care să organizeze transferul de putere în țară, decizie calificată de președintele Alexandr Lukașenka drept o tentativă de lovitură de stat, în urma controversatelor alegeri prezidențiale din 9 august pe care le-a câștigat – potrivit rezultatelor oficiale – cu peste 80% din voturi.

Mai mult, președintele i-a amenințat pe membrii Consiliului, cu „măsuri drastice”.

Consiliul este format din 35 de reprezentanți ai societății civile și susține că singurul său scop este de a facilita „o tranziție pașnică a puterii”, fără nici un alt „țel sau program politic”.

Refugiată în Lituania, fosta candidată a opoziției Svetlana Ținahovskaia a declarat într-un mesaj video că este „pregătită să-și asume responsabilitatea” și să conducă țara printr-o tranziție pașnică, spre „normalitate”. Țihanovsakaia și susținătorii ei susțin că ea este adevărata câștigătoare a alegerilor din 9 august în care oficial i s-au atribuit sub 10% din voturi.

Reprezentata lui Ținahovskaia a declarat la conferința de presă la care s-a anunțat crearea consiliului de coordonare că lidera opoziție se va întoarce în curând la Minsk pentru a conduce un transfer pașnic al puterii.

Din 9 august, Lukașenka se confruntă cu proteste masive de stradă, fără precedent în istoria post-sovietică a țării și între timp, cu un val de greve declanșate pentru a-l forța să renunțe la putere. Intervenția brutală a forțelor de ordine în primele zile ale protestelor, reținerea a peste 6 mii de persoane și actele de violență la care au fost supuși protestatarii, toate au dus, în ultimele zile, la izolarea Belarus pe scena internațională.

XS
SM
MD
LG