Linkuri accesibilitate

Opoziția din Republica Srpska vrea renumărarea voturilor la alegerile prezidențiale


Jelena Trivic, vicepreședinta Partidului Progresului Democratic, la o conferință de presă în Banja Luka, Bosnia și Herțegovina,
Jelena Trivic, vicepreședinta Partidului Progresului Democratic, la o conferință de presă în Banja Luka, Bosnia și Herțegovina,

Reprezentanții opoziției din Republica Srpska și susținătorii acestora s-au adunat pe 6 octombrie la Banja Luka pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor pentru președintele Republicii Srpska din 2 octombrie și pentru a insista asupra cererii de renumărare a voturilor.

Străzile centrale din Banja Luka au fost blocate de marșul de protest, la care, potrivit poliției, au participat aproximativ 2500 de persoane. Organizatorii susțin că au participat peste 30 000 de persoane, care au mărșăluit prin Banja Luka fără incidente înainte de a se aduna în piața principală a orașului. „Mile, hoțule!” și „Mile, pleacă!” au scandat ei, referindu-se la longevivul lider naționalist Milorad Dodik.

Partidul Progresului Democrat (PDP), Partidul Democrat Sârb, (SDS) și Lista pentru Justiție și Ordine cer renumărarea voturilor pentru președinte, invocând dovezile că ar fi avut loc zeci de nereguli electorale. Partidele de opoziție din Republika Srpska, una dintre cele două entități ale Bosniei-Herțegovina, consideră că Jelena Trivic (PDP), candidatul pe care l-au susținut, l-a învins pe Dodik.

„Nu eu am fost jefuită, ci voința populară, este vorba de poporul din Republika Srpska și nu voi recunoaște niciodată acest lucru”, le-a spus manifestanților Trivic – profesoară de economie, în vârstă de 39 de ani. „Ei jefuiesc poporul în fiecare zi a anului, dar în ziua [alegerilor] poporul a fost jefuit într-un mod brutal și în stil mafiot”, a adăugat ea.

Potrivit rezultatelor numărate până în prezent de Comisia Electorală Centrală, Dodik, din partea Alianței Social-Democraților Independenți (SNSD), a obținut aproximativ 281 000 de voturi în cursa pentru funcția de președinte al entității. Trivic a obținut aproximativ 252 000 de voturi, cu aproximativ 30 000 de voturi mai puțin.

Dodik, care a negat acuzațiile de fraudă electorală, este, de multă vreme, cel mai influent politician din Republica Srpska. El are relații apropiate cu președintele rus Vladimir Putin. Pe de altă parte, Statele Unite și Marea Britanie l-au sancționat pentru că ar fi încercat să submineze pacea și stabilitatea în țară.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG