Linkuri accesibilitate

Opoziția se împotrivește inițiativei PAS de a simplifica ridicarea imunității parlamentare


Opoziția parlamentară s-a pronunțat împotriva inițiativei partidului pro-prezidențial PAS de facilitare a ridicării imunității parlamentarilor. Potrivit IPN, socialistul Grigore Novac a avertizat că astfel s-ar facilita abuzurile față de deputații opoziției. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că inițiativa de modificare a constituției ar facilita „curățarea” clasei politice de parlamentari certați cu legea.

Potrivit proiectului, deputații ar putea fi lipsiți de imunitate și reținuți fără încuviințarea Parlamentului.

Cum a explicat deputatul PAS Lilian Carp, proiectul prevede că, în cazul în care deputatul încalcă legea, să nu mai fie necesar de fiecare dată Procurorul General să vină și să ceară ridicarea imunității lui. „În astfel de cazuri, procurorul să poată să-l ia direct de acasă, să nu mai vină la Parlament pentru a cere ridicarea imunității lui”, a spus Carp la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, deputații opoziției spun însă că modificarea Legii Supreme ar fi inutilă, întrucât de fiecare dată când Procurorul General a cerut ridicarea imunității deputaților, plenul a susținut acest demers.

„Nu îmi amintesc cazuri în Republica Moldova când Procurorul General ar fi cerut ridicarea imunității unui deputat și Parlamentul n-a votat. Nu vedem motive să fie aprobat acest proiect, pentru că practica arată că de câte ori s-a cerut ridicarea imunității, acest lucru s-a întâmplat”, a spus deputatul Blocului PCRM-PSRM, Grigore Novac.

Proiectele de modificare a Constituției Republicii Moldova pot fi aprobate de Parlament cu votul a două treimi dintre deputați, iar majoritatea parlamentară PAS are 63 de mandate, din 101. În prezent, Legea Supremă a țării prevede expres că deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după audierea sa.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG