Linkuri accesibilitate

Opoziția socialistă din Parlamentul Bulgariei contestă amendamentele la Codul Electoral


Vicepreședintele partidului centrist GHERB, Țvetan Țvetanov, ministrul apărării Krasimir Karakachanov şi liderul ultranaționalist Volen Siderov
Vicepreședintele partidului centrist GHERB, Țvetan Țvetanov, ministrul apărării Krasimir Karakachanov şi liderul ultranaționalist Volen Siderov

Partidul Socialist, cea mai mare formațiune de opoziție în Bulgaria, cu 79 din totalul de 240 de deputați, a părăsit Parlamentul în semn de protest față de modificările la Codul electoral adoptate de coaliția GHERB -„Patrioții uniți” cu sprijinul Mișcării pentru drepturi și libertăți - partidului etnicilor turci și al musulmanilor.

Nemulțumirea, nu numai a socialiștilor, dar și a opoziției de dreaptă și a mai multor organizații nonguvernamentale, a fost provocată de renunțarea la posibilitatea ca alegătorii să modifice ordinea candidaților pe listele unui partid (așa-zisă preferință majoritară), de amânarea actualizării listelor de alegători și a introducerii votului electronic, menite să îngreuneze fraudele, și de înlocuirea majorității calificate cu majoritate simplă la adoptarea deciziilor în cadrul CEC. Socialiștii cer de asemenea alegerea unei noi comisii pentru că mandatul celei vechi expiră în martie.

Ei au avertizat că vor reveni în Parlament numai după ce vor fi anulate amendamentele cu pricină. Președinta partidului, Kornelia Ninova, a declarat că ultimele sondaje arată un grad de încredere în legislativ de numai 8%. La baza neîncrederii stau acțiunile cu caracter lobbyist ale guvernanților și jocurile politice din culise.

Președintele Rumen Radev a avertizat că își va impune vetoul asupra amendamentelor la Codul electoral.

Vicepreședintele partidului centrist GHERB, Țvetan Țvetanov, a declarat că boicotul parlamentar este o măsură disperată a stângii. El a recunoscut însă că în scopul de a evita alegerile anticipate centriștii au fost nevoiți să accepte cererile partidului turc care au stat la baza amendamentelor contestate.

Partenerii la guvernare din coaliția „Patrioții uniți” au criticat colaborarea centriștilor cu partidul turc aflat oficial în opoziție. Jumătate din deputații naționaliști au votat însă în favoarea amendamentelor.

Răspunzând boicotului parlamentar, primul-ministru Boiko Borisov a dat înapoi – a promis că așa-zisa preferință majoritară va fi restabilită și va demara procedura pentru alegerea unei noi CEC.

Socialiștii au declarat că nu vor reveni în Parlament dacă nu vor fi îndeplinite toate cererile opoziției, printre care și cea privind introducerea votului electronic.

XS
SM
MD
LG