Linkuri accesibilitate

Opoziția se pregătește de proteste și acuză poliția de intimidare


Partidele opoziția extraparlamentare, PAS și Platforma DA, intenționează să se alăture protestului împotriva schimbării sistemului electoral plănuit duminică, la Chișinău, de mai multe organizații ale societății civile. Dar susțin că, în urma acestei decizii, membrii lor ar fi hărțuiți de poliție.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

Secretarul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, astăzi la o conferinţă de presă a cerut poliţiştilor să renunţe la intimidarea cetăţenilor şi să fie de partea celor care vor să protesteze:

„Domnilor ofiţeri, aceştia care au uzurpat puterea, ca şi alţii care au uzurpat puterea în alte perioade istorice, lor le este, scuzaţi-mi expresia, în cot de voi. Ei se vor folosi de voi, iar în momentul în care vor pica, vor pleca de la guvernare, dar ei toţi pleacă, pentru că aceasta e soarta celor care la un moment dat cred că ei sunt de neînlocuit şi uzurpează puterea, ei uită de cei care le-au făcut mendrele. Deci, vor uita de toţi acei ofiţeri, de toţi acei poliţişti care acum merg şi intimidează cetăţenii. Şi tot voi veţi fi acei care va trebui să daţi ochii cu cetăţenii care locuiţi în aceeaşi comunitate. Avem semnale de la Sângerei, Ştefan Vodă, Orhei, Criuleni, Floreşti că poliţia merge pe la casele oamenilor, întrebându-i: „Câţi mergeţi? De unde mergeţi?”. Şi vă daţi seama ce argument stupid propagandistic: „Noi ne îngrijim de securitatea voastră”? Aici este culmea ipocriziei. Şi la ce nivel de degradare a ajuns sistemul?”

„Partidul Acţiune şi Solidaritate a adus acuzaţii false, nefondate şi neprobate în adresa poliţiei cu scopul de a o discredita”, este reacţia şefului Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pânzari:

„Criticile sunt nefondate, speculatorii. Noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi am dovedit aceasta pe parcursul ultimilor ani. Nu le rămâne decât să se adreseze oficial în instanţă pentru a dovedi cele expuse de persoanele care ne învinovăţesc.”

Europa Liberă: Dar dacă dumneavoastră sunteţi sesizaţi că au loc asemenea cazuri de intimidare, cum reacţionaţi?

Alexandru Pânzari: „Dacă este de competenţa noastră, atunci se ocupă poliţia. Dacă nu, transmitem, conform competenţelor, ori la Serviciul protecţie internă, ori la Procuratură, ori la Centrul Naţional Anticorupţie, în funcție de competenţă, ce prevederi sunt invocate în sesizările cetăţenilor.”

Europa Liberă: Câţi poliţişti veţi mobiliza pentru a asigura ordinea publică la protestul de duminică din Chişinău?

Alexandru Pânzari: „Noi avem suficiente forţe pentru a asigura ordinea publică pentru protestele de duminică, dar şi din alte zile.”

L-am întrebat pe fostul ministru de Interne, Victor Catan, ce crede el despre felul cum înţeleg guvernanţii să folosească poliţia, când e vorba despre acţiuni de protest:

„Guvernarea, care este iresponsabilă de libertăţile omului, care este ca să se îmbogăţească, să asigure autoritatea sa în societate, se gândeşte că cetăţenii sunt nişte proşti şi ei pot fi intimidaţi, îngrădiţi în drepturile lor. Şi de aceea implică poliţia, care treptat-treptat devine instrument al clasei politice, care nu doreşte ca cineva să se revolte, ca cineva să îi critice.”

Europa Liberă: Ce sfat, ce sugestii aveţi pentru poliţiştii care sunt chemaţi să asigure ordinea publică, inclusiv atunci când au loc acţiuni de protest?

Victor Catan: „Noi avem un exemplu trist din 7 aprilie 2009, atunci când poliţia a fost implicată de către politic, în reglări de conturi, aşa aş spune, în asuprirea cetăţenilor, în acte de violenţă, în aplicarea torturii. Şi cât de greu ne-a fost nouă să ne debarasăm de cei care au fost afiliaţi puterii şi încălcau drepturile, ca să asigurăm ca poliţia să activeze pe cale legală. Şi de aceea eu la toţi le sugerez, cum ar fi, oricine ar veni la putere, dacă poliţiştii vor încălca drepturile cetăţenilor, ei vor fi traşi la răspundere. Cât a fost de greu ca totuşi să rămână efectivul după 2009, cei profesionişti, ca să poată activa normal. Şi, cu părere de rău, nu a fost o lecţie pentru următorii miniştri, care au dat posibilitate ca poliţiştii să se implice în acţiuni de limitare a drepturilor omului.”

Liderii partidelor extraparlamentare au făcut apel către toată societate să participe duminică la un protest în faţa Parlamentului, pentru a manifesta împotriva tandemului PD-PSRM de a schimba sistemul electoral.

Previous Next

XS
SM
MD
LG