Linkuri accesibilitate

Opt milioane de euro pentru R.Moldova - sprijin UE împotriva atacurilor cibernetice


Imagine generică

În contextul invaziei ruse din Ucraina, Comisia Europeană a adoptat un pachet de sprijin în valoare de 8 milioane de euro pentru a spori rezistența Republicii Moldova în fața atacurilor cibernetice și a dezinformării. Anunțul a fost făcut de Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, pe pagina sa de Facebook, astăzi, de Ziua Internațională a Libertății Presei.

Potrivit eurodeputatului, sprijinul acordat de UE va ajuta autoritățile de la Chișinău să-și protejeze cetățenii și instituțiile și în fața amenințărilor venite din partea Kremlinului, banii fiind destinați atât fortificării infrastructurii de securitate cibernetică, cât și pentru susținerea Consiliului Audiovizualului și mass-media independente în vederea combaterii știrilor false.

De la începutul invaziei ruse din Ucraina, Republica Moldova a fost ținta mai multor atacuri cibernetice, îndreptate asupra site-urilor și platformelor guvernamentale. Cel mai recent a fost cel de pe 1 mai, când o serie de pagini web ale autorităților publice au fost supuse atacurilor de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Potrivit Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova (SIS), autorii acestor ofensive cibernetice sunt reprezentanții grupării pro-ruse KILLNET, care a efectuat atacuri similare și asupra unor pagini web a NATO, precum și celor aparținând autorităților publice din mai multe state ale Uniunii Europene, printre care și România.

Întărirea capacităţii de gestionare a fluxului mare de refugiați din Ucraina este o altă destinație a sprijinului financiar oferit de UE, susține Siegfried Mureșan, potrivit căruia „Republica Moldova este țara care a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la populație”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG