Linkuri accesibilitate

Organizația „Bellingcat” susține că FSB-ul este în spatele asasinării la Berlin a unui lider separatist cecen


O lovitură de „profesionist”: soția victimei despre asasinarea unui fost luptător cecen la Berlin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00

O lovitură de „profesionist”: soția victimei despre asasinarea unui fost luptător cecen la Berlin

Grupul de investigație jurnalistică „Bellingcat” a ajuns la concluzia că în 2019, un fost comandant al separiștilor ceneni a fost ucis la Berlin din ordinul Serviciului de securitate rus (FSB).

Zelimkhan Khangoshvili, în vârstă de 40 de ani, fost combatant de partea insurgenței anti-ruse din Cecenia, a fost împușcat de două ori în cap într-un parc din capitala germană, pe 23 august 2019. Un suspect rus a fost arestat la scurt timp. Săptămânalul Der Spiegel relata în decembrie că procurorii federali germani ar suspecta structuri de stat ale Rusiei de comandarea asasinatului. Cazul a provocat deja expulzări reciproce de diplomați între Germania și Rusia.

Presa germană a făcut paralele între asasinarea lui Khangoshvili și otrăvirea din 2018 în Anglia a fostului spion rus Serghei Skripal. Rusia spune că nu este implicată în niciunul din cele două cazuri.

Persoana suspectată de uciderea lui Khangoșvili a intrat în Germania pe un pașaport cu numele de Vadim Skolov. „Bellingcat” susține însă că adevăratul său nume este Vadim Krasikov și că în spatele asasinatului s-ar afla Eduard Bendersky, președintele unei organizații de caritate pentru foștii ofițeri FSB.

XS
SM
MD
LG