Linkuri accesibilitate

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă intimidarea și amenințarea unui jurnalist


Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile de intimidare și amenințare a unui jurnalist de la Ziarul de Gardă (ZdG), Victor Moșneag, exercitate de către pădurarul Dorin Merzâncu, angajat al Ocolului Silvic Bujor, în timpul documentării unei investigații jurnalistice referitoare la defrișările ilegale din fondul forestier, informează agenția IPN

Pădurarul Dorin Merzâncu a încercat să-l lovească pe jurnalist cu autovehiculul la volanul căruia se afla, adresând exprimări injurioase la adresa interlocutorului reporterului. Ulterior, echipa ZdG a fost urmărită de pădurar pe o distanță de câțiva kilometri, el amenințându-i cu răfuiala. Organizațiile semnatare ale Declarației își manifestă indignarea în raport cu acest fapt și subliniază că acțiunile sfidătoare ale pădurarului Dorin Merzâncu contravin nu doar normelor de conduită general-acceptate într-o societate democratică, ci și prevederilor legislației în vigoare.

„Aducem la cunoștința angajatului Ocolului Silvic Bujor că acțiunile sale constituie o încălcare a dreptului la integritatea corporală a persoanei, a libertății individuale și siguranței acesteia, precum și o ingerință adusă drepturilor speciale garantate jurnaliștilor. Menționăm că, potrivit art. 4 alin. (1) din Legea privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală,”, se menționează în Declarația organizațiilor media din Moldova.

Ele cer pădurarului Dorin Merzâncu să prezinte scuze publice la adresa jurnalistului Victor Moșneag și să adopte un limbaj și comportament adecvat, abținându-se pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile de media. In virtutea atribuțiilor legale care le revin, organizațiile semnatare ale acestei declarații cer autorităților Republicii Moldova sa ia act de faptele comise și să intenteze pocedurile legale necesare pentru tragerea la răspundere a pădurarului.

Declarația este semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Asociaţia Presei Independente .

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG