Linkuri accesibilitate

OSCE discută despre existența unor „lagăre de filtrare” înființate de armata rusă în Ucraina


Michael Carpenter, reprezentat permanent al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa
Michael Carpenter, reprezentat permanent al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), afirmă că există dovezi credibile că forțele rusești au capturat persoane în zone din sudul și estul Ucrainei și le-au reținut în „lagăre de filtrare”, unde sunt interogate.

La 28 aprilie, ambasadorul Michael Carpenter a declarat în fața Consiliului Permanent al OSCE că are „informații credibile” potrivit cărora forțele rusești rețin persoane în aceste regiuni și „le interoghează brutal pentru orice presupusă legătură cu guvernul legitim ucrainean sau cu mass-media independente”. Există „informații îngrijorătoare” că persoanele suspectate că au astfel de legături sunt bătute sau torturate înainte de a fi transferate în regiunea Donețk, „unde sunt date dispărute sau sunt executate”, a declarat Carpenter în fața consiliului. „Informațiile pe care le avem indică faptul că Rusia răpește, torturează și/sau asasinează lideri aleși la nivel local, jurnaliști și activiști ai societății civile, precum și lideri religioși”, a afirmat Carpenter.

El a mai spus că Rusia ar putea plănui să organizeze referendumuri „false” în încercarea de a-și „legitima” invazia și de a-și afirma controlul asupra zonelor din sud și est. Carpenter a declarat că rapoartele pe care le-a primit îi readuc în minte „amintiri îngrozitoare ale unei epoci trecute”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG