Linkuri accesibilitate

13 ostatici israelieni, eliberați de Hamas în prima zi de armistițiu


Vineri, 24 noiembrie, la punctul de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt, Rafah, sunt așteptați primii ostatici israelieni eliberați de Hamas în cadrul unui „schimb de prizonieri” convenit în cadrul unui armistițiu. (Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
Vineri, 24 noiembrie, la punctul de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt, Rafah, sunt așteptați primii ostatici israelieni eliberați de Hamas în cadrul unui „schimb de prizonieri” convenit în cadrul unui armistițiu. (Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

13 ostatici israelieni eliberați după declararea armistițiului între Israel și Hamas, mișcare considerată teroristă de UE și SUA, au ajuns în Egipt înaintea reunificării cu familiile lor, după 49 de zile de captivitate în Fâșia Gaza. Israelul a eliberat în schimb aproape 40 de deținuți.

Ziarul Times of Israel scrie că ostaticii israelieni eliberați sunt copii și femei și că majoritatea au fost răpiți dintr-un kibbutz din apropierea graniței cu Gaza în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, soldat cu 1200 de morți și urmat de o ofensivă militară israeliană împotriva palestinienilor, în care au pierit 13000 de oameni.

Ostaticii eliberați vineri au fost predați mai întâi de Hamas Crucii Roșii Internaționale, fiind supuși unui examen medical succint la un spital din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza. Apoi au fost duși la punctul de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt, Rafah.

Un elicopter militar israelian urma să ducă ostaticii la un spital din Israel, pentru întâlnirea cu familiile.

Ziarul Haaretz a relatat că 12 cetățeni thailandezi fuseseră eliberați ceva mai devreme de Hamas în Gaza, fiind duși la un spital din centrul Israelului.

În schimbul eliberării israelienilor captivi în Gaza, urmau să fie eliberați vineri după-masă în Cisiordania 15 minori și 24 de femei palestiniene - toți închiși în Israel pentru tentative de ucidere a soldaților israelieni sau atacuri cu pietre împotriva lor.

Eliberările au loc la puține ore după intrarea în vigoare vineri dimineață a unui armistițiu negociat de Qatar, care ar urma să dureze patru zile.

Guvernul de dreapta din Israel a dat asigurări că armistițiul nu înseamnă sfârșitul operațiunilor sale militare din Gaza, ministrul apărării spunând că luptele vor mai dura cel puțin două luni.

Un lider din străinătate al mișcării Hamas a spus vineri că aceasta este gata să respecte termenii armistițiului, atâta vreme cât Israelul va face la fel.

Armata israeliană (IDF) s-a plâns vineri că Hamas încearcă să convingă palestinienii refugiați din zona de nord a Fâșiei Gaza în sud, să revină la casele lor, într-o încercare de a-i face - potrivit israelienilor - scuturi umane împotriva următoarelor atacuri IDF, de după armistițiu.

Israelul se așteaptă ca Hamas să elibereze cel puțin 50 de ostatici în cele patru zile de armistițiu. Nu este limpede dacă thailandezii din Gaza erau cuprinși în această cifră. În schimb, palestinienii așteaptă eliberarea a 150 de deținuți din închisorile israeliene.

Potrivit agențiilor de presă, până vineri seară nu au fost semnale de încălcare a armistițiului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG