Răpită pe motocicletă, de-a curmezișul
Yocheved Lifshitz, israeliancă de 85 de ani, a fost eliberată luni noaptea din Fâșia Gaza împreună cu altă femeie în vârstă, Nurit Cooper, de 79 de ani. Numărul ostaticilor eliberați a ajuns astfel la patru, după ce la sfârșitul săptămânii trecute au fost puse în libertate două americance.
„Am trecut prin iad” le-a spus Lifshitz reporterilor marți la spitalul din Tel Aviv unde a fost adusă după eliberare.
Ea a povestit că la 7 octombrie agresorii au urcat-o pe o motocicletă în kibbutzul ei Nir Oz, din apropierea Fâșiei Gaza.
„Pe motocicletă, aveam capul de o parte, iar restul corpului de cealaltă parte. Tinerii m-au lovit pe drum. Nu mi-au rupt coastele, dar m-a durut și am respirat greu”, a spus femeia.
Un doctor aducea medicamente
Întrebată de ce a dat mâna unui militant când a fost eliberată, la punctul de frontieră Rafah, spunând „Șalom” („Pace”, în ebraică) femeia a spus că, după loviturile de la început, odată ajunsă în Gaza, răpitorii s-au purtat bine cu ea.
Un doctor venea odată la două-trei zile să o vadă, pe ea și pe alți ostatici, aducând medicamente, a spus Yocheved, adăugând că militanții păreau „bine organizați” să primească ostatici, ca și cum s-ar fi pregătit multă vreme: „Aveau de toate, inclusiv șampon”.
Israelianca a mai spus că Israelul a părut să fie luat prin surprindere de atacurile Hamas din 7 octombrie și că zidurile ridicate la marginea Fâșiei Gaza „n-au folosit la nimic”.
Activiști de pace
Ziarul Guardian scrie că fiica lui Yocheved, care trăiește la Londra, a spus săptămâna trecută că părinții ei sunt activiști pentru pace, iar tatăl ei a mers adesea cu mașina la granița cu Gaza ca să ducă palestinieni la medic în Ierusalimul de est.
Luni, milițiile Hamas au publicat un video cu eliberarea celor două femei, în care primesc apă și mâncare de la palestinieni. Între timp, serviciul intern de informații din Israel, Shin Beit, a publicat un video în care prizonieri din rândul Hamas mărturiseau în birouri, la interogatorii, cum au avut ca misiune să omoare bărbații tineri și să răpească femei și copii din Israel, promițându-li-se în schimb bani.
Presa internațională nu poate verifica independent asemenea videouri, iar mărturiile ostaticilor și prizonierilor se fac adesea în condiții de stres și sub presiune.
Hamas susține că nu a primit nimic în schimbul celor patru ostatici eliberați până acum.
În Gaza mai sunt încă alți 220 de ostatici, inclusiv soții celor două israelience eliberate luni noapte.