Linkuri accesibilitate

„Până ce moartea ne va despărți” | În Rusia, mobilizarea a dus la creșterea numărului căsătoriilor


De când Kremlinul a anunțat mobilizarea, în urmă cu mai puțin de șase săptămâni, aproape fiecare regiune din țară a înregistrat o creștere a numărului de căsătorii.
De când Kremlinul a anunțat mobilizarea, în urmă cu mai puțin de șase săptămâni, aproape fiecare regiune din țară a înregistrat o creștere a numărului de căsătorii.

La 22 octombrie, Elena Mihailova și partenerul ei de-o viață, Maxim, s-au căsătorit la Biroul de stare civilă (ZAGS) din Pitalovo, un oraș din regiunea Pskov, la granița Rusiei cu Letonia. Nunta aranjată în grabă a avut loc la doar câteva zile după ce Maxim a fost chemat să lupte în războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, în cadrul unei mobilizări decretate de președintele Vladimir Putin la 21 septembrie.

„Nu m-am gândit niciodată că totul se va întâmpla atât de repede”, a declarat Elena Mihailova. „Nu eram pregătiți de nuntă, dar evenimentele ne-au împins să ne căsătorim.... Nu am făcut schimb de inele pentru că nu aveam bani să le cumpărăm. Am decis că vom face rost de ele mai târziu, când se va întoarce și, sperăm, îi vor plăti măcar o parte din banii care i-au fost promiși.”

„Nu avem prea multe venituri", mărturisește ea. „Maxim nu prea are de lucru, dar se descurcă cu treburi mărunte. În ultima vreme, a lucrat ca mecanic. Acum, principalul lucru este să adunăm lucrurile de care soțul meu are nevoie. I-am cumpărat niște șosete și haine călduroase ca să le aibă când îl vor trimite acolo”.

De la nuntă, la oaste

Povestea lui Mihailova este departe de a fi singulară. De când Putin a anunțat mobilizarea, în urmă cu mai puțin de șase săptămâni, practic fiecare regiune din țară a înregistrat o creștere a numărului de căsătorii. În majoritatea regiunilor, soldații mobilizați au voie să se căsătorească în aceeași zi în care depun actele necesare.

Unele regiuni au pregătit autobuze pentru a-i duce pe soldați și pe logodnicele lor de la centrele militare la cea mai apropiată casă de căsătorii, în timp ce altele au amenajat săli temporare de nuntă chiar la baze.

Motivul pentru care Mihailova s-a căsătorit cu Maxim, cu care trăiește de altfel de 19 ani și au crescut împreună doi copii, este, de asemenea, tipic. „Mobilizarea ne cam sperie”, a spus ea pentru emisiunea North.Realities de la RFE/RL. „I se poate întâmpla orice. În orice caz, soțiile căsătorite legal au mai multe drepturi, așa că am decis să oficializăm relația”.

„Îi căsătorim la grămadă”

Soțiile au dreptul la despăgubiri de până la șapte milioane de ruble (115.000 de dolari) dacă soțul lor este ucis sau de până la trei milioane de ruble dacă este rănit în luptă. Statul plătește, de asemenea, transportul și cazarea soțiilor care vor să-și viziteze la spital bărbații răniți. Iar plățile unice pentru familiile soldaților mobilizați variază între 50.000 și 150.000 de ruble (de la 815, la 2.450 de dolari), în funcție de regiune.

Adjunctul șefului districtului Pitalovo responsabil cu mobilizarea, care a cerut să nu fie identificat pentru a-și proteja rudele din apropierea zonei de luptă, spune că numărul nunților soldaților mobilizați din districtul său a crescut vertiginos. „Îi căsătorim la grămadă, mai multe cupluri deodată”, spune el, precizând, de asemenea, că soldații mobilizați formează cozi la birourile notarilor pentru a depune testamente înainte de a pleca la centrele de adunare și, de acolo, pe front.

Publicația independentă Mediazona, axată pe Rusia, a realizat un studiu privind creșterea bruscă a numărului de căsătorii la nivel național. Folosind datele colectate de la birourile regionale de evidență civilă, a estimat că cel puțin 492 000 de bărbați au fost mobilizați din 21 septembrie. În Buriatia, o regiune săracă din sudul Siberiei care contribuise deja, chiar înainte de mobilizare, cu un număr disproporționat de soldați la invazia Kremlinului în Ucraina, numărul nunților a crescut de la 83 pe săptămână înainte de anunțarea mobilizării la 662 pe săptămână, după aceea.

În total, cele 75 de regiuni care au dat publicației Mediazona informații privind căsătoriile au efectuat 31.000 de căsătorii ale soldaților mobilizați în cele patru săptămâni după anunțul lui Putin din 21 septembrie. Presa locală din Astrahan spune că doar pe 22 octombrie s-au căsătorit 104 cupluri, un record absolut. Orașul Kamen-on-Ob din regiunea Altai din Siberia a înregistrat 71 de căsătorii între 21 septembrie și 15 octombrie, față de 23 în aceeași perioadă a anului trecut.

Și regiunea Zabaikalie, în estul Siberiei, a înregistrat un număr-record de căsătorii în septembrie și octombrie. „Lucrătorii de la biroul regional de evidență a populației au efectuat proceduri accelerate în aceeași zi în care au fost mobilizați 1211 de bărbați”, a raportat ziarul administrației locale. În luna septembrie a acestui an, mai spune publicația, numărul căsătoriilor a fost de 1551. În comparație, în septembrie 2021 au fost 631 de căsătorii, iar în septembrie 2020 - 606. Statisticile au arătat că 77, 7% din creșterea numărului de căsătorii se datorează celor mobilizați.

Anton Pinejaninov, originar din Kotlas, un oraș din nordul regiunii Arhanghelsk, a fost mobilizat și trimis la o bază din regiunea Leningrad atât de repede încât nu a avut timp să se căsătorească cu partenera sa de lungă durată, Maria, cu care are doi fii.

Anton și Maria Pinejaninov au doi fii.
Anton și Maria Pinejaninov au doi fii.

Cu toate acestea, Maria a călătorit la baza lui Pinejaninov pentru a încheia nunta la un ZAGS din Sankt Petersburg, după ce guvernatorul din Sankt Petersburg, Aleksandr Beglov, le-a dat ordin oficialilor locali să grăbească nunțile soldaților mobilizați.

Larisa Soloviova din Kotlas, al cărei fiu a fost, de asemenea, mobilizat peste noapte, a spus pentru RFE/RL că a fost refuzat de ZAGS-ul local, unde oficialii au insistat să impună o perioadă de așteptare de o lună. „Fiul meu se duce la o tabără de vară?”, a întrebat ea. „Nicidecum: pleacă la război. Dar birocrații refuză să lucreze în condiții de război... Nu voi da numele fiului meu - inamicul nu trebuie să știe. Sunt foarte îngrijorată pentru el”.

Pe 13 octombrie, guvernatorul regiunii Kemerovo, Serghei Țiviliov, a oficiat căsătoriile a șapte soldați mobilizați în orașul siberian Omsk, având pe piept litera Z, simbolul Kremlinului de susținere a invaziei Ucrainei.

„Nu voiam decât ca toate astea să se termine”

În septembrie, 34 de cupluri s-au căsătorit în orașul Kostomukșa din regiunea Karelia (nord-vest). Unul dintre acestea este format din Anna Vasilieva și soțul ei mobilizat, Alexei. „Când a fost anunțată mobilizarea, încă nu eram sigură că îl iubesc”, a declarat Vasilieva pentru RFE/RL. „Abia am început să ne întâlnim și să ne cunoaștem. Dar când a venit convocarea, amândoi ne-am deșteptat brusc și ne-am dat seama cât de mult ne iubim”.

„M-am dus la cazarma din Tver unde se afla”, a continuat ea. „I-au dat concediu de la unitate și ne-am dus la ZAGS central, le-am arătat convocarea și ne-am căsătorit. Coada era foarte lungă și am stat mult timp în picioare. Era sufocant și inconfortabil”.

În total, cele 75 de regiuni care au raportat datele privind căsătoriile către Mediazona au efectuat 31.000 de nunți ale soldaților mobilizați în cele patru săptămâni de la anunțul lui Putin din 21 septembrie.
În total, cele 75 de regiuni care au raportat datele privind căsătoriile către Mediazona au efectuat 31.000 de nunți ale soldaților mobilizați în cele patru săptămâni de la anunțul lui Putin din 21 septembrie.

După nuntă, la bere și cârnați, Vasilieva spune că a încercat să-și convingă soțul să nu plece la război. „I-am spus să se ducă în Georgia sau să se ascundă undeva, așa cum făcuseră și alți bărbați din Karelia”, a spus ea. „Dar el nu a vrut de fel. Avem viziuni foarte diferite asupra vieții și a ceea ce se întâmplă. Unitatea lui a fost serios spălată pe creier de instructorii experimentați de la compania [militară privată] Vagner”.

„Când ne-am despărțit, i-am spus să rămână om, indiferent de ce i se întâmplă”, a mai spus ea. „Să nu tortureze pe nimeni, dacă un ucrainean i se predă. L-am lăsat să plece, dar nu cred că se va întoarce, deși îi spun tot timpul la telefon că îl aștept și că trebuie să se întoarcă acasă. Dar nu sunt convinsă că va rămâne același băiat bun și sufletist pe care l-am cunoscut acum atâta amar de timp.”

În Pitalovo, în apropiere de granița cu Letonia, Elena Mihailova este singură cu cei doi fii ai săi. „Cine ne va hrăni?”, se întreabă ea. „El a plecat. Avem doi fii... cine îi va crește? Și mi-e teamă și pentru cel mai mare dintre noi, care are 17 ani. Nu aveam nevoie de o nuntă. Nu am nevoie de nimic. Nu voiam decât ca toate astea să se termine”.

„Vrem să trăim așa cum am trăit înainte”, a spus ea.

Scris de Robert Coalson pe baza reportajului realizat de RFE/RL's North.Realities

XS
SM
MD
LG