Linkuri accesibilitate

„Până la sfârșitul anului, o inflație cu două cifre” (Mold-Street.com)


Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

Avem nevoie de o autoritate în domeniul audiovizualului care să acționeze in interesul național al Republicii Moldova, care, în primul rând, să protejeze spațiului informațional, a comentat politologul Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului, după respingerea raportului instituției în Parlament. Totodată, expertul a amintit că această componență a Consiliului Audiovizualului a fost numită de regimul Plahotniuc. „Rep. Moldova este un stat unde propaganda și manipulările, în special din Federația Rusă, sunt un teren fertil și în acest context avem nevoie de un CA care să țină sub control, la sânge, în conformitate cu rigorile legii acest spațiu informațional în interesul național al Rep. Moldova”, afirmă Tăbârță.

Tot Radio Chișinău citează mai mulți experți care vorbesc despre testul celor 100 de zile de mandat. Editorialistul Nicolae Negru consideră că actuala guvernare de la Chișinău a rezistat acestei încercări, însă există aspecte care le pot fi reproșate celor, care conduc acum Republica Moldova. Deși criza pandemică ar fi putut fi gestionată mai bine, la rezolvarea celei energetice, guvernarea a avut mai mult succes, consideră Negru. Comentatorul politic Victor Ciobanu crede că este incertă situația în reformarea justiției, un sector în care s-au făcut promisiuni importante în perioada electorală. „Ca rezultat care se vede cu ochiul liber la cele 100 de zile, în primul rând este decalajul foarte mare dintre așteptările care s-au investit în guvernare și rezultatul propriu-zis”, afirmă Ciobanu.

Criza migranților de la granița Belarusului cu Poloniei este folosită ca un instrument geopolitic de către regimului lui Aleksandr Lukașenko, opinează politologul de la Varșovia, Octavian Milewski, într-un interviu oferit pentru Radio Chișinău. În opinia politologului, la mijloc este un joc foarte complicat, iar Polonia a aplicat starea de urgență pentru a răspunde la aceste provocări. „În mintea lui Lukașenko, această reluare cu mai multă energie a conflictului hibrid, ar putea să facă UE să mai diminueze din elanul cu care încearcă să-l calmeze pe Lukașenko”, afirmă politologul.

Ziarul de Gardă analizează activitatea, averea și justificările celor 14 candidați la funcția de membru al CSP. „Unii au averi de milioane, alții – credite de sute de mii de lei. Unii au beneficiat de donații generoase din partea membrilor familiilor lor, inclusiv de mașini sau case scumpe, în timp ce alții nu au locuință proprie sau trăiesc în apartamente modeste”, se scrie în articol. Toți sunt procurori și îi unește aspirația de a deveni membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, instituția care trebuie să fie garantul independenței și imparțialității procurorilor, subliniază jurnaliștii de investigație.

Despre puterea unor oameni de a strica lumea scrie Adrian Ciubotaru pentru Gazeta de Chișinău. El afirmă că evenimentele din ultima vreme arată că Maia Sandu mizează în continuare pe oameni care și-au demonstrat cu vârf și îndesat incompetența sau incapacitatea de a conduce. Autorul afirmă că e bine să fii categoric și inflexibil, când faci opoziție lui Plahotniuc și Dodon, într-o țară cu principii morale atât de laxe ca RM, dar nu e bine să insiști pe greșeli, numai pentru că sunt greșelile tale. „Maia Sandu a schimbat o dată, în bine, istoria acestei țări. Dacă nu vrea să o mai schimbe o dată, în rău, ar trebui să-și revadă opțiunile”, conchide autorul.

Totul se scumpește?
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00

„A bătut toate previziunile, în sens negativ: inflația a accelerat în octombrie la 8,81%, fără gaze” – așa e intitulat un material de pe portalul Mold-Street.com. Economiștii susțin că scumpirile vor continua, mai ales după majorarea de peste două ori a tarifelor la gazele naturale, care va atrage după sine ajustarea prețurilor reglementate la energia electrică și termică, dar și la alte servicii și mărfuri, se scrie în articol. „În consecință, până la finele acestui an vom avea inflație cu două cifre, dublu față de previziunile inițiale ale autorităților”, se subliniază în material.

Pe lângă multiple carențe de tehnică legislativă, inițiativa de comasare a ANRE și CC abundă de neclarități cu privire la modul de organizare și administrare a autorității noi și modul de realizare a atribuțiilor, este concluzia experților Călin Negură și Iulian Groza de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, scrie portalul Tribuna. Potrivit lor, examinarea carențelor trebuie să fie precedată de o evaluare instituțională obiectivă, care va identifica toate problemele de performanță instituțională și deficiențele funcționale ale ANRE și CC, care, eventual, ar sta la baza argumentării reformei instituționale.

XS
SM
MD
LG