Linkuri accesibilitate

Pașapoartele se ieftinesc, după eliminarea unei scheme de corupție la ASP


Pașaportul biometric moldovenesc
Pașaportul biometric moldovenesc

Începând cu 1 august, tarifele pentru perfectarea pașapoartelor de călătorie vor fi reduse. Decizia a fost luată de Guvern miercuri, 27 iulie. Potrivit autorităților, ieftinirea a devenit posibilă după eliminarea unei scheme de corupție cu blanchetele pentru actele de identitate.

Pașapoartele eliberate în decurs de 20 de zile se vor ieftini cu 200 de lei, de la 850 la 650 de lei. Cei care solicită eliberarea pașaportului în 10 zile lucrătoare vor achita 1.240 de lei, în loc de 1.280, iar în cinci zile - 1.430 în loc de 1.490 de lei. Pentru a ridica pașaportul în aceeași zi, solicitanții vor plăti 2.080 în loc de 2.130 lei.

Ieftinirea pașapoartelor este un rezultat direct al închiderii schemei care a existat din 2014 până în prezent. Noi am eliminat-o, inclusiv, prin licitații corecte desfășurate la începutul acestui an. Noi știm exact calendarul livrărilor, cât am cumpărat, câte blanchete urmează să ne vină în acest weekend”, a explicat directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu.

Acum un an, când a preluat mandatul, Eșanu a făcut publică o schemă care ar fi funcționat la ASP din 2014, prin care la perfectarea fiecărui paşaport se achita o taxă de tip „royalty” de peste 13 euro, banii fiind transferați unei companii din străinătate. Dosarul a ajuns la Procuratura Anticorupție.

Directorul ASP a precizat că la sfârșitul săptămânii în țară vor fi aduse 50.000 de blanchete, ceea ce va permite, începând de luni, centrelor multifuncționale să elibereze pașapoarte în regim normal, și nu doar persoanelor care au situații de urgență, ca în prezent.

Tot de la 1 august, cetățenii care vor solicita extrase sub formă de document electronic vor beneficia de o reducere de 20%. În prezent, ASP eliberează șapte extrase de acest fel, iar din ianuarie 2023 va extinde lista de documente până la 27.

De asemenea, vor fi reduse de aproape trei ori costurile de emitere a actelor pentru refugiați, apatrizi și beneficiari de protecție umanitară, până la nivelul celor achitate de cetățenii R. Moldova. Jurnaliștii vor putea accesa gratuit date din registrele electronice de stat. Taxa de 160 de lei pentru radierea interdicțiilor de la Cadastru va fi exclusă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG