Linkuri accesibilitate

Paștele Blajinilor sau pomenirea morților pe timp de pandemie


Autoritățile și medicii în frunte cu Nicolae Furtună, care conduce Agenția Națională de Sănătate Publică, au îndemnat oamenii să-și pomenească morții acasă de Paștele Blajinilor, amânat anul acest până pe 6, 7 și 8 iunie, din cauza pandemiei de coronavirus.

Adunarea în cimitire poate duce la o explozie a contaminărilor. Dar mulți preoți, e drept că nu toți, nu mai pot aștepta, anunțând că vor ține slujbe la cimitir.

Paștele Blajinilor sau pomenirea morților pe timp de pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:45 0:00
Link direct

Cele mai recente date prezentate vineri, 5 iunie, de șeful Agenției pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, arată că R. Moldova se află, în continuare, pe panta ascendentă a numărului de contaminări cu noul coronavirus. Incidența de infectare raportată la un milion de persoane este peste datele prezentate de Franța, Germania și mai mult decât dublu față de România. Cu peste 9000 de cazuri confirmate oficial, dintre care circa 3500 active, populația se pregătește de ritualul pomenirii morților în cimitire, altfel spus Paștele Blajinilor amânat din cauza pandemiei acum șase săptămâni. Atunci când a fost luată această decizie s-a pornit de la ideea că numărul celor contaminați va scădea, doar că situația s-a înrăutățit.

În timp ce premierul Ion Chicu a îndemnat oamenii să stea acasă, avertizându-i că „locuri în spitale mai sunt pentru 5 zile”, Nicolae Furtună a accentuat că pentru unii ar putea fi penultima vizită la cimitir, făcând astfel aluzie că foarte curând s-ar putea întâmpla ocuparea locului de veci. Anterior șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică s-a declarat împotriva reuniunilor din cimitire, menționând că tradițional în aceste zile se adună oameni din diferite localități și regiuni, iar cocteilul ce rezultă ar putea fi fatal din punct de vedere epidemiologic. Astăzi, Nicolae Furtună a renunțat la stilul vehement spunând că indiferent de decizia autorităților centrale, de a permite sau nu oficierea slujbelor în cimitire, Mitropolia Moldovei oricum avea să marcheze ritualul. El a îndemnat populația să rămână acasă.

Și premierul a schimbat tonul dând de înțeles că executivul mizează pe conștiința cetățenilor. Să închizi oamenii în casă nu mai poți, să suspenzi activitatea economică – la fel, nici să împarți amenzi la toată lumea, a explicat Ion Chicu.

Nu toți preoții din cadrul Mitropoliei Moldovei, supusă canonic Patriarhiei Ruse, cheamă oamenii în cimitire. Unii îi îndeamnă pe enoriași să stea acasă și să-și pomenească răposații în alte zile mai bune și nu toți odată. Protopopul raionului Rezina, Igor Cojocari, din cadrul Mitropoliei Moldovei, a anunțat că la Rezina nu se vor face slujbe în cimitire. De Blajini preoții i-au pomenit pe cei decedați în cimitire, fără enoriași, iar acum, de Duminica Mare sau Pogorârea Duhului Sfânt, rugăciuni pentru răposați se vor face numai în biserici, a spus preotul Igor Cojocari.

Poziția mea de a nu merge, cred eu, îi face ca să stea acasă, să se păzească

„Oamenii diferit gândesc. Dar, din punctul meu de vedere, anume ca preot de biserică, poziția mea de a merge sau nu a merge i-ar aduce într-un anumit risc pe credincioși, pentru că decizia mea de a merge i-ar face, i-ar motiva pe un grup mare de oameni, mai ales oameni în vârstă, ca ei să-și facă datoria mergând și ei la cimitir. Poziția mea de a nu merge, cred eu, îi face ca să stea acasă, să se păzească. Și cred că cel mai convingător la ziua de astăzi anume ar fi preotul. Noi nu trebuie să ne legăm de o zi în an. Noi avem posibilitatea să facem acest lucru ori de câte ori avem nevoie anul împrejur, mergând la cimitir și oficiind rânduiala sau pur și simplu vizitându-ne mormintele”.

Și preoții din cadrul Mitropoliei Basarabiei, supusă canonic Patriarhiei Române, au programat oficierea de slujbe în cimitire, respingând ideea unei noi amânări a Paștelui Blajinilor. Ei au lansat mai multe recomandări, inclusiv să se renunțe la consumarea de alimente și băuturi alcoolice lângă morminte. Preotul Ion Cosoi din cadrul Mitropoliei Basarabiei a dat asigurări că vor fi respectate recomandările Agenții Naționale pentru Sănătate Publică: păstrarea distanței sociale, purtarea măștilor și folosirea dezinfectanților.

„Sunt foarte multe cazuri noi de îmbolnăviri și atunci personal, recomandarea mea este să ne abținem de la prezență. Putem stabili anumite reguli, ca un membru din familie să vină la cimitir, nu toată familia, nu și cei mici și cei mari”.

Ministerul de Interne a anunțat că va dispune de un efectiv de 3.000 de angajați care vor fi prezenți în 1.500 de cimitire, dar și pe lângă biserici. Un calcul simplu arată că ar reveni cam câte doi polițiști la fiecare cimitir. Prea puțin, consideră primarul din orașul Drochia, Nina Cereteu, pentru a nu admite aglomerații, consum de alcool sau prezența persoanelor de peste 63 de ani, atribuite grupului de risc. Edilul spune că în ultimele trei zile în raion au sosit deja pentru Blajini în jur de 12 mii de persoane.

Medicii se revoltă, dar din păcate noi nu suntem auziți

„Noi știm foarte bine cum se petrec aceste sărbători la cimitire. Nu, nu pot ai noștri să nu meargă cu un pahar de vin, să nu ne îmbrățișeze. Și plus la toate, la noi cimitirul, în Drochia, e foarte mare și nu e împrejurat cu gard, nu este închis. Noi n-o să-i putem să-i controlăm fizic pe toți dacă ei respectă măsurile de protecție. Nu avem o decizie de la centru și respectiv preoții: e permis și gata. Este ireal să-i controlezi dacă sunt doar trei la un mormânt, sunt cu mască, nu au produse alimentare... Medicii se revoltă, dar din păcate noi nu suntem auziți. Și nu înțelege nimeni logica acțiunilor autorităților centrale”.

Mai mulți primari sugerează că autoritățile centrale le-au pus în brațe intenționat această responsabilitate, de a supraveghea ce se petrece în cimitire. Ei spun că nu pot da ordine poliției să fie tot atât de dură ca de Paștele Blajinilor, când oamenii erau opriți chiar la porțile cimitirelor. La mijloc ar putea fi încercarea înalților demnitari de a imita un fel de exigență epidemică, în realitate însă restabilind bunele relații cu clerul, spun aceleași voci, care să îi favorizeze în viitoarele campanii electorale. Numai că înainte să ajungă acolo statistica infectărilor i-ar putea lovi ca un bumerang.

Previous Next

XS
SM
MD
LG