Linkuri accesibilitate

Pacienții cu tumori benigne ar putea beneficia de proteze din contul poliței medicale


În R. Moldova, anual, între patru și șapte persoane au nevoie de proteze după ce au suportat intervenții chirurgicale de extirpare a unei tumori benigne

Pacienții cu tumori benigne vor avea acces la proteze individuale (exoproteze și implanturi mamare) şi consumabilele necesare pentru reabilitarea protetică și chirurgicală din contul poliței de asigurare. Prevederea se regăsește într-un proiect de modificare a Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, supus consultărilor publice.

Anual, între patru și șapte persoane au nevoie de proteze după ce au suportat intervenții chirurgicale de extirpare a unei tumori benigne, potrivit notei informative care însoțește proiectul hotărârii de guvern, înaintat de Ministerul Sănătății. Documentul nu arată și de câți bani ar fi nevoie pentru a acoperi costurile.

De asemenea, potrivit proiectului, se va extinde numărul persoanelor care vor putea face o investigație de tomografie computerizată (cu emisie de pozitroni - PET-CT) din contul asigurării medicale. Pentru acoperirea acestor cheltuieli ar fi nevoie de circa 20,9 milioane de lei pe an.

Anual, în R. Moldova sunt înregistrate circa 8.500 de cazuri noi de tumori maligne. În evidență se află 65.000 de pacienți cu tumori maligne, ceea ce înseamnă că, estimativ, anual ar fi nevoie de 970 investigații PET-CT, la tariful de 21.529 de lei.

Proiectul mai prevede că polița de asigurare va acoperi anumite investigații genetice și imunologice. Pentru serviciile de asistență medico-genetică, din contul asigurărilor obligatorii de asistență medicală vor fi alocate anual 3,05 milioane de lei. Pentru investigațiile incluse în secțiunea „Imunofenotipare prin citometrie în flux” - aproximativ 1,9 milioane de lei și pentru investigațiile din secțiunea „Diagnostic funcțional” – 2,5 milioane de lei, anual.

Modificările se referă și la corectarea unui șir de coduri, denumiri ale serviciilor și excluderea unor servicii abrogate din catalogul de tarife.

Proiectul se află în consultări publice până la 26 ianuarie.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG