Linkuri accesibilitate

Pakistan: armistițiu temporar între guvern și talibani


Militanți talibani în Pakistan
Militanți talibani în Pakistan

În Pakistan, a intrat în vigoare la 9 noiembrie un armistițiu temporar între guvern și mișcarea interzisă Tehrik-e-Taliban, cele două părți purtând convorbiri pentru un posibil acord de încheiere a conflictului care durează de 14 ani.

Armistițiul între guvern și talibanii pakistanezi va dura o lună, dar poate fi extins în funcție de progresele de la convorbiri, a spus ministrul informației, Fawad Chaudhry. Ambele părți au spus că noii lideri talibani din Afganistan și-au adus aportul la încheierea armistițiului.

Tehrik-e-Taliban este o grupare diferită de cea a talibanilor afgani, care a răsturnat în luna august guvernul sprijinit de Occident de la Kabul și a preluat puterea, pe fundalul retragerii trupelor internaționale conduse de Statele Unite.

Negocierile de pace între guvernul de la Islamabad și talibanii pakistanezi au început cu peste o lună în urmă.

Gruparea fundamentalistă pakistaneză responsabilă de atacuri soldate cu sute de morți a devenit cunoscută lumii datorită încercării de a o asasina pe Malala Yousafzai, eleva pakistaneză care a primit ulterior Premiul Nobel pentru Pace datorită eforturilor sale de a promova educația pentru fete.

XS
SM
MD
LG