Linkuri accesibilitate

Pakistanul ripostează la comentariul lui Biden care pune la îndoială siguranța nucleară a țării


Ministerul de Externe pakistanez l-a convocat pe ambasadorul SUA pe 15 octombrie după ce președintele Joe Biden a descris Pakistanul ca fiind „poate una dintre cele mai periculoase națiuni din lume” și a pus la îndoială siguranța armelor sale nucleare.

Ministrul pakistanez de externe, Bilawal Bhutto Zardari, a declarat într-o conferință de presă la Karachi că Pakistanul a decis să îl convoace pe ambasadorul Donald Blome după comentariile neoficiale ale lui Biden, făcute pe 14 octombrie la o colectare de fonduri a Partidului Democrat.

Biden a discutat despre conducerea americană, războiul din Ucraina și ascensiunea Chinei sub conducerea președintelui Xi Jinping, despre care a spus că „înțelege ce vrea, dar are o serie enormă, enormă de probleme”. El s-a întrebat retoric cum ar trebui să gestioneze Washingtonul acest lucru „în raport cu ceea ce se întâmplă în Rusia? Și ceea ce cred că este poate una dintre cele mai periculoase națiuni din lume: Pakistanul. Arme nucleare fără niciun control”.

Casa Albă a publicat o transcriere a afirmațiilor sale, ceea ce a stârnit riposta Pakistanului. Zardari a apărat bilanțul Pakistanului în ceea ce privește gestionarea activelor sale nucleare, afirmând că acestea sunt sigure și securizate conform standardelor stabilite de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Premierul Shehbaz Sharif a respins, de asemenea, comentariile lui Biden, afirmând pe Twitter că Pakistanul este mândru că activele sale nucleare au cele mai bune garanții.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG