Linkuri accesibilitate

Pandemia și autocrația „à l’européenne”: exemplele Ungariei și Poloniei


Viktor Orban (stânga) și Jaroslaw Kaczynski (dreapta)
Viktor Orban (stânga) și Jaroslaw Kaczynski (dreapta)

Autoritarismul este și el un virus, iar actuala epidemie a dat ocazia unor lideri europeni cu tendințe „iliberale”, cum se exprimă maghiarul Viktor Orbán, să aplice o serie de măsuri la care nu ar fi îndrăznit să recurgă în timpuri normale.

Orbán în Ungaria și Jarosław Kaczyński în Polonia sunt cei doi lideri din UE împotriva cărora UE a declanșat anul trecut „Articolul 7”, care poate duce la suspendarea temporară a unor drepturi ale unei țări membre. Pe deasupra, partidul FIDESZ al lui Orbán a fost suspendat din formațiunea creștin-democrată din Parlamentul European, PPE, fără însă a fi exclus, deși vocile care asta cer se fac tot mai auzite, din interior.

Comisarul European responsabil cu justiția, Didier Reynders, a spus că UE, Comisia Europeană, va verifica dacă situația din Ungaria și Polonia corespunde dreptului European.


Ungaria „iliberală”

Săptămâna aceasta, Viktor Orbán a profitat de criză pentru a-și atribui puteri extinse, practic fără limită, care îi vor permite să conducă prin decret, fără a mai trece prin aprobarea parlamentului.

Starea de urgență a fost decretată pe 11 martie, dar acum e prelungită pe termen nedefinit. Orbán poate să ia orice decizie dorește, inclusiv aceea, deja luată, de a suspenda calendarul electoral. Este singurul lider european care a impus asta, iar Ungaria e singura țară UE aflată într-o asemenea situație, care o depășește și pe cea din Rusia lui Putin sau Bielorusia lui Lukașenka.

Practic, orice proiect de lege propus de parlament poate de acum să fie respins pe loc de Orbán. Ministra justiției Judit Varga, o fidelă a lui Orbán, a argumentat că toate acestea sunt necesare pentru a lupta mai eficace împotriva pandemiei.

Ca o armă eficace împotriva presei care ar fi tentata să îl critice pe Orbán, o nouă lege pedepsește difuzarea de „știri false” cu închisoare de până la cinci ani.

Cum o scrie Washington Post, ceea ce face Orbán este o lovitură de stat tăcută.


Polonia: Don't give PiS a Chance

Polonia este condusă cu mână de fier de către șeful partidului de guvernământ Jarosław Kaczyński (PiS este: Partidul Dreptății și Justiției), iar acesta a modificat în așa fel sistemul electoral, încât în fruntea statului să rămână omul său, actualul Andrzej Duda, așa încât alegerile din 10 mai sunt menținute, în ciuda pandemiei.

Țara este în carantină, dar Duda circulă peste tot și apare pe toate canalele de TV controlate de PiS. Jerzy Stepien, un fost președinte al Curții Constituționale a Poloniei, a numit asta „un pas spre dictatură.”

UE se află acum într-o buclă legală. Pentru a aplica prevederile acelui Articol 7 pe care le-am amintit, împotriva oricăreia din cele două țări, este nevoie de unanimitate, or – Ungaria și Polonia sunt gata să se apere reciproc prin veto.

Deriva autoritară este însă vizibilă peste tot pe planetă, din Brazilia până în Israel și India. Peste tot, cine se opune derivelor este considerat „nepatriot”.

Pe fundal de luptă împotriva pandemiei, UE se regăsește cu mâinile legate în fața derivei autoritare a lui Orbán și Kaczyński, întrucât o asemenea situație nu a fost prevăzută în tratatele europene și nu există un mecanism de excludere a unei țări din UE.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG