În condițiile în care Statele Unite par a urma traiectoria Italiei, în privința răspândirii coronavirus, în paralel cu acțiunile vizând diminuarea impactului este pusă din ce în ce mai des întrebarea, cum s-a ajuns aici.
Cum s-a ajuns ca într-una dintre cele mai dezvoltate țări din lume să se anticipeze un record cu privire la numărul de cazuri și victime ale coronavirus - este o temă despre care se va discuta mult, mai ales în context electoral american. Se știe ca multă vreme președintele Trump a susținut că virusul nu este atât de răspândit și de periculos precum arătau cifrele din China și apoi vestul Europei. El a spus săptămâni la rând că situația este sub control, când nu era. În condițiile unor neajunsuri de organizare, testarea cazurilor a fost întârziată, pierzându-se astfel timp prețios.
Asta după ce administrația Trump interzisese intrarea în țară a celor proveniți din China, o masură potrivită și care ar fi putut oferi – dacă se făcea și o testare masivă la timp – un avantaj Americii. Dar au urmat practic două luni pierdute.
Într-un interviu acordat în miercuri, 1 aprilie, vice-președintele Pence a spus că dacă China ar fi informat adecvat, în ianuarie, situația din America ar fi fost acum mai bună. Experții susțin că dacă Beijinul ar fi acționat și informat adecvat cu privire la cazurile de coronavirus, cu trei săptămâni mai devreme decât a făcut-o, numărul cazurilor putea fi redus în China cu 95% și răspândirea globală – limitată.
Întrebat la conferința de presă de miercuri dacă crede că China a ascuns numărul adevarat de decese, cauzate de coronavirus, președintele Trump a lăsat să se înțeleagă că așa ar sta lucrurile, dar că nu se știe care este cifra reală.
În acest context, se pune întrebarea – și ea fără răspuns deocamdată – dacă numărul redus de cazuri, raportat acum de China este adevarat sau nu.
Tot la conferința de presă, șeful consilierilor prezidențiali pentru securitate națională a evitat să învinovățească China pentru explozia virusului, de față cu președintele Trump, care tocmai se întreținuse telefonic cu omologul sîu chinez. Consilierul o făcuse însă cu câteva săptămâni în urmă, la Institutul Heritage.
În interviul său, Mike Pence a refuzat să recunoască faptul că, în mod repetat, Donald Trump a minimalizat riscul prezentat de coronavirus, în intervenții publice. Se știe însă că până recent, până să fi acceptat dimensiunea reală a pandemiei în America, Trump compara virusul cu o gripă de sezon. Dar miercuri a spus „Nu este gripa, e vicios”. “Președintele este o persoană optimistă” – a comentat Pence, arătând că Trump este cel care a interzis la timp accesul celor proveniți din China și a format și sprijinit grupul de lucru de la Casa Albă pentru combaterea pandemiei.