Linkuri accesibilitate

Pandemia la zi în R. Moldova: autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să respecte restricțiile


Imagine generică.
Imagine generică.

La sfârșitul săptămânii trecute, experți medicali moldoveni reuniți la o conferință găzduită de Universitatea de Medicină de la Chișinău au atras atenția că noua variantă Omicron a coronavirusului de tip nou pare să se răspândească și în rândul copiilor mai rapid decât variantele precedente. Experții au adăugat că și în cazul Omicronului copiii manifestă simptome în general ușoare, dar asta nu trebuie să ne facă de subapreciem pericolul. O relatare pe această temă de la Tamara Grejdeanu:

La o săptămână după ce a fost anunțată oficial identificarea persoanelor infectate cu tulpina Omicron, numărul internărilor în spitalele din capitala Republicii Moldova crește rapid de la o zi la alta, inclusiv în rândul copiilor, atrage atenția Boris Gâlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Municipiului Chișinău.

La Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii toate paturile sînt ocupate. Boris Gâlca spune că ascensiunea numărului de infectări impune amenajarea unor locuri suplimentare, nu doar în Chișinău, dar și în spitalele din regiuni:

„Am dispus activarea secțiilor cu Covid la spitalul de copii „Valentin Ignatenco”, înțeleg că și colegii de la Ministerul sănătății vor dispune activarea spațiilor în alte instituții republicane. Având în vedere amploarea și tendința alarmantă a cazurilor de Covid la copii, considerăm important activarea spitalelor pentru Covid pediatrice și în zona de nord, și în zona de sud a țării. Fiindcă presiunea cea mai mare vine în Chișinău și nu este normal ca copiii cu Covid de la Briceni sau de la Vulcănești să vină în Chișinău.”

Boris Gâlca a precizat că pentru tratarea copiilor, a căror contaminare coincide uneori cu infecția gripală de sezon, au fost mobilizate toate resursele necesare, managerii de spitale fiind îndemnați să fie precauți și să se asigure că au medicamentele și consumabilele necesare.

La Bălți, unde, de regulă, se înregistrează cele mai multe infectări după Chișinău, a crescut de asemenea alarmant numărul copiilor internați pentru tratamentul împotriva Covid-19, spune Serghei Rotari, directorul Spitalului clinic municipal. El notează că deocamdată situația este sub control, însă atrage atenția că e prima dată de la începutul pandemiei când numărul îmbolnăvirilor la copii crește atât de rapid:

„Având în vedere că fluxul de pacienți este în creștere, și în creștere masivă, am mai deschis paturi, până la 45. Noi suntem deschiși și primim copii din 12 raioane și Municipiul Bălți încă din martie 2020, dar așa o creștere rapidă, în două zile, asta e a treia zi, de la 14 copii ne-am ridicat la 40, azi seara o să fie 50 de copii, așa repede nu am avut.”

Autoritățile sanitare moldovene au început vaccinarea minorilor de 12 ani și mai mari în noiembrie anul trecut, procesul decurge însă lent, pentru că cei mai mulți dintre părinți încă ezită să fie de acord imunizarea, notează Liliana Iașan, şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale Buiucani. În opinia ei, incidența mare de cazuri de Covid-19 la copii ar trebui să le dea de gândit:

„Părinții sunt un pic reticenți, dacă pot să zic și respectiv, poate valul acesta, cu accent de îmbolnăvire pe copii, ar putea impulsiona, cel puțin, vaccinarea de la 12 ani, aș vrea să cred. Noi, cel puțin, în sector ridicăm listele copiilor eligibili și începem să-i invităm la vaccinare. Cred eu, părinții ar trebui să se responsabilizeze după numărul impunător de copii care se află acum cu Covid și formele sunt medii spre grave.”

Pe lângă apelurile repetate de a recurge la vaccinare, autoritățile sanitare îndeamnă cetățenii să respecte măsurile restrictive care i-ar proteja de o eventuală contaminare, întâi de toate să poarte masca de protecție în spațiile închise și să păstreze distanța în locurile aglomerate. Boris Gâlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Municipiului Chișinău spune că a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Interne pentru a-i avertiza și eventual sancționa pe cei neglijenți, care ignoră cu bună știință regulile dictate de pandemie.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG