Linkuri accesibilitate

„Pandora papers”: cutiile offshore în care își ascund bogații averile


Revelațiile despre „Pandora papers” au devenit publice în timpul serii de duminică, iar comentariile și analizele în presă au pornit abia în cursul dimineții.

„Pandora papers”: cutiile offshore în care își ascund bogații averile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Le Monde, care are particularitatea de a fi tipărit la prânz și purtând data de a doua zi, Le Monde, așadar, ajuns în chioșcuri, proaspăt imprimat și cu data de marți, 5 octombrie, este astfel primul ziar care pune toate acestea direct în ediția sa pe hârtie, însă totul era pregătit de multă vreme, Le Monde fiind unul din ziarele care au participat în mod direct la ancheta ce a dus la colectarea și divulgarea acestei mase uriașe de documente: aproape 12 milioane!

Cea mai mare scurgere de date din istorie despre firmele offshore”​, scrie la Londra The Guardian. The Times identifică astfel un milionar, Mohamed Amersi, donator al partidului Tory al lui Boris Johnson.

Presa din fiecare țară pune, desigur, accentul pe figurile cunoscute de acasă care figurează în documente. La Madrid, El Pais identifică în hârtii nu mai puțin de 600 de spanioli cu sume uneori uriașe plasate în paradisurile fiscale (Insulele Virgine britanice, Dubaï, Singapore, Panama, insulele Seychelles…)

Oamenii lui Putin: măcelarul și amanta

„​În anturajul lui Putin, averi foarte bine ascunse”​ - este titlul din Le Monde, care se oprește așadar mai întâi asupra acestei situații precise care este cea a averilor strânse de unii privilegiați în piramida la Rusie a lui Putin. Nu e vorba numai de bine-știuți "oligarhi", scrie Le Monde, ci și de persoane mai puțin cunoscute din anturajul lui Putin, prieteni vechi ai lui sau oameni ieșiți din fostul KGB din Sankt-Petersburg, orașul de origine al lui Putin, unde el a făcut cariera în serviciile secrete locale, în umbra răposatului primar carismatic de după destrămarea URSS-ului, Anatoli Sobceak.

Măcelarul

„Puțini oameni îl cunosc pe Putin mai bine decât Piotr Kolbin”​, scrie Le Monde. După o copilărie în RDG, el a lucrat într-o măcelărie din Leningrad, unde l-a întâlnit pe Putin, amândoi fiind foarte tineri. Deși nu a avut niciodată vreo activitate economică serioasă, iată că acest Kolbin a avut milioanele de dolari necesare ca să-și ofere, în 2005, 10% din grupul pétrolier Gunvor, fondat de un alt prieten al lor din copilărie, oligarhul Ghenadi Timcenko.

Tot din „Pandora papers” mai aflam că în 2003, Piotr Kolbin a achiziționat jumătate din acțiunile firmei internaționale Petroleum Products Ltd, înregistrată în Insulele Virgine, plătind pentru asta doua milioane de dolari.

Se arată că de mai multe ori Kolbin și Timcenko și-au cedat unul altuia procente și pachete de acțiuni, iar în iulie 2015, după ce a fost plasat pe lista sancțiunilor internaționale la care e supusa Rusia după ocuparea Crimeei, Kolbin și-a transferat conturile din străinătate spre Gazprombank în Rusia sau în Cipru.

Amanta

Potrivit site-ului de investigații rusesc Proekt, informație dezmințită de Kremlin, o alta persoana misterioasă în aceste revelații este Svetlana Krivonoghih, reputată a fi fost o amantă a lui Putin. Același articol din Le Monde preia informațiile despre averea misterioasă a acesteia. Imediat după venirea la putere a lui Putin, ea a deținut deodată mai multe milioane de euro în acțiuni pe lângă banca Rossia, precum și imobile în Moscova și Sankt-Petersburg, dar și un iaht și o stațiune de schi. Presa rusă scrie că ea are un copil cu Putin.

Lista continuă și este lungă. Despre Putin, care ar fi unul din cei mai bogați oameni de pe planetă, deși în md oficial el posedă foarte puțin, Le Monde amintește estimările unor experți care pun sumele reale pe care le-ar poseda Putin prin intermediari la mai multe sute de miliarde de euro!...

Dar, la Moscova, Kommersant nu scrie despre acești apropiați ai lui Putin, ci menționează prezența în documente a lui Konstantin Ernst, directorul Canalului Unu de televiziune, precum și a oamenilor de afaceri Leonid Lebedev și Aleksandr Abramov. Kommersant preferă să sublinieze mai degrabă, printre numele importante din documente, cel al premierului ceh Andrej Babiš, sau regele Iordaniei Abdullah.

În schimb, cotidianul de opoziție Novaia Gazeta o numește direct pe Svetlana Krivonoghih, ba chiar face aluzie la relația ei cu Putin. Tot Novaia Gazeta îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care diminuează importanța documentelor, spune ca nu e nimic nou acolo și încheie: „Noi nu vedem acolo nimic de verificat”.

În sfârșit, în multe cazuri, ziarele subliniază, în funcție de legislația țării, că plasarea banilor în paradisuri fiscale nu este un delict în sine. Este doar amoral.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG