Linkuri accesibilitate

„Pandora papers” dezvăluie averile secrete ale lui Aliev, Zelenski, Putin și altor lideri ai lumii


35 de actuali și foști lideri politici internaționali și peste 300 de oficiali ai statelor lumii au legături cu companii care folosesc paradisurile fiscale pentru a ascunde averi consistente, arată noile dezvăluiri „Pandora” ale Consorțiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

Documentele analizate de ICIJ, dezvăluite duminică, arată cum mai mulţi lideri de stat, printre care premierul Cehiei, familia președintelui Azerbaidjanului, regele Iordaniei, președinții Kenyei și Ecuadorului, au făcut investiții majore prin societăţi offshore, din paradisuri fiscale.

Premierul Cehiei, Andrej Babis, arată agențiile de știri internaționale, a plasat 22 de milioane de dolari în societăţi offshore, bani folosiți pentru cumpărarea Castelului Bigaud din sudul Franţei. Dezvăluirile vin în săptămâna alegerilor legislative vitale pentru viitorul politic al premierului.

Documentele arată că și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și un cerc de apropiați ai acestuia au beneficiat de pe urma unei rețele de companii offshore, cu proprietăți valoroase inclusiv la Londra. Zelenski și partenerii săi dintr-o companie de televiziune au început folosirea rețelei cu ani în urmă, cel puțin din 2012. Înainte de a fi ales, în 2019, pe baza unei campanii anticorupție, Zelenski și-a transferat acțiunile din compania secretă unui partener de afaceri care a devenit apoi principalul său consilier prezidențial. Ulterior, a fost făcută o înțelegere prin care compania plătea dividende unei firme deținute de soția lui Zelenski. Un purtător de cuvânt al președintelui Ucrainei a refuzat să comenteze acuzațiile până în acest moment.

Documentele îl asociază și pe președintele Rusiei, Vladimir Putin unor bunuri ascunse în Monaco. The Washington Post, care e parte a ICIJ, transmite că în 2003, Svetlana Krivonoghih, o rusoaică care ar fi fost într-o relație de lungă durată cu Vladimir Putin, ar fi devenit proprietara unui apartament cumpărat printr-o companie offshore în Monaco, la doar câteva luni după ce a dat naștere unui copil. Fiica acesteia și Kremlinul nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Familia președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și apropiații acesteia au investiții de aproape 700 de milioane de dolari, făcute prin companii fantomă, în afaceri imobiliare în Marea Britanie, mai ales în Londra, potrivit „Proiectului pentru Relatări despre Crima Organizată şi Corupţie'' (OCCRP), care e parte a ICIJ. Cele mai multe dintre aceste proprietăți au fost cumpărate cu numerar. Potrivit BBC, familia Aliev deține 17 proprietăți în Marea Britanie. În 2009, arată documentele, familia unui prieten al președintelui Aliev a cumpărat o clădire de apartamente în valoare de 44,7 milioane de dolari, care a fost transferată președintelui o lună mai târziu. Președinția nu a răspuns până în acest moment acuzațiilor.

Potrivit Rise Project, membru OCCRP, „în noul set de date există menționați în jur de 100 de cetățeni români, iar 21.175 de documente care conțin cuvântul România. /.../ Jurisdicțiile offshore au fost folosite ca pe niște păpuși matrioșka: companii din România sunt deținute de alte companii din România, care, la rândul lor, sunt deținute de companii offshore și care, la rândul lor, sunt deținute de alte companii offshore".

Rise Project anunță că va publica detalii cu privire la România în zilele următoare.

La investigație au participat 600 de jurnaliști din 150 de țări.

Mai multe, pe pagina Europei Libere pentru România.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG