Linkuri accesibilitate

Papa Francisc și-a cerut iertare pentru abuzurile asupra copiilor indigeni în școlile din Canada


Papa Francisc binecuvântează un banner cu numele copiilor din școlile rezidențiale, în timpul vizitei sale la Maskwacis, Alberta, Canada, 25 iulie 2022.
Papa Francisc binecuvântează un banner cu numele copiilor din școlile rezidențiale, în timpul vizitei sale la Maskwacis, Alberta, Canada, 25 iulie 2022.

Papa Francisc și-a cerut iertare în mod oficial pentru că Biserica Catolică a cooperat și a adoptat politicile oficiale ale Canadei de a trimite copiii indigeni în școlile rezidențiale, unde erau asimilați cu forța în societatea creștină.

Pe 25 iulie, Papa Francisc a prezentat scuzele istorice în apropierea locului unde se afla una dintre aceste școli, în provincia Alberta, în vestul Canadei. Papa a spus că simte „profunde păreri de rău”, adăugând: „Cer cu umilință iertare pentru răul comis de atât de mulți creștini împotriva popoarelor indigene”.

Un grup de supraviețuitori și membri ai comunității indigene adunați la locul de la sud de Edmonton au aplaudat la auzul scuzelor papei. Fosta școală rezidențială indiană Ermineskin, în mare parte demolată astăzi, a fost parte din rețeaua de instituții despre care Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada spune că a distrus cultura popoarelor indigene și le-a despărțit familiile.

Papa Francisc a sosit în Canada pe 24 iulie pentru ceea ce el a numit un „pelerinaj de penitență” menit să continue reconcilierea Vaticanului cu populația indigenă din Canada.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG