Linkuri accesibilitate

Papa Francisc avertizează împotriva folosirii religiei pentru a justifica „răul” războiului


Papa Francisc în Kazahstan

Papa Francisc le-a spus liderilor religioși de diferite confesiuni prezenți la reuniunea de la Nur-Sultan că religia nu poate fi folosită pentru a justifica „răul” războiului, o critică abia voalată la adresa Bisericii Ortodoxe din Rusia, care l-a susținut pe președintele Vladimir Putin în timpul invaziei sale neprovocate din Ucraina.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Vorbind la Al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale din capitala kazahă Nur-Sultan, la 14 septembrie, Francisc le-a cerut celor prezenți în sală să se unească în condamnarea războiului și a justificărilor religioase pentru acesta.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a spus Francisc, care nu a menționat în mod special Rusia sau Ucraina, în discursul său de deschidere.

Patriarhul Kirill, care și-a exprimat sprijinul pentru Putin și pentru invazia Rusiei în Ucraina, ar fi trebuit să participe la conferință, dar s-a retras chiar înainte de aceasta. Cu toate acestea, o delegație a Bisericii Ortodoxe Ruse participă la eveniment.

„Dacă Creatorul, căruia i-am dedicat viețile noastre, este autorul vieții umane, cum putem noi, cei care ne numim credincioși, să consimțim la distrugerea acestei vieți?” a întrebat Francisc, care la începutul acestui an l-a avertizat pe Kirill să nu devină „băiatul de altar” al lui Putin.

„Fie ca noi să nu justificăm niciodată violența. Fie ca niciodată să nu permitem ca sacrul să fie exploatat de profan. Sacrul nu trebuie să fie niciodată o recuzită pentru putere, nici puterea o recuzită pentru sacru!” a spus suveranul pontif.

Kirill a trimis totuși un mesaj congresului, care a fost citit în cadrul reuniunii, în care a avertizat asupra problemelor cauzate de „încercările de a construi o lume fără a se baza pe valorile morale”. El a criticat mentalitatea seculară a Occidentului susținând că conflictul din Ucraina a fost provocat de amenințările străine la granițele Rusiei, descriind în același timp conflictul ca o luptă împotriva unui establishment liberal străin care ar fi cerut țărilor să organizeze „parade gay” ca preț de admitere într-o lume a consumului și a libertății excesive. „Aceste încercări au dus nu numai la pierderea conceptului de justiție în relațiile internaționale, ci și la confruntări brutale, conflicte militare, răspândirea terorismului și a extremismului în diferite părți ale lumii”, a transmis patriarhul Kirill în mesajul său.

Congresul de la Nur-Sultan reunește reprezentanți ai creștinilor, evreilor, musulmanilor, budiștilor, hindușilor și ai altor religii care discută despre rolul religiei în dezvoltarea umanității în lumea modernă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG