Linkuri accesibilitate

Papa Francisc îi cere lui Putin să oprească „spirala violenței și a morții”


Papa Francisc și președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Vatican, 4 iulie 2019
Papa Francisc și președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Vatican, 4 iulie 2019

Papa Francisc i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să oprească „această spirală a violenței și a morții” produsă de războiul din Ucraina.

Comentariile papei, făcute pe 2 octombrie într-un predică publică în Piața Sfântul Petru de la Vatican, sunt dintre cele mai puternice remarci pe care le-a făcut de la invazia din 24 februarie. Liderul romano-catolic a denunțat, de asemenea, riscul tot mai mare de război nuclear, numindu-l „absurd”.

Pe de altă parte, papa Francisc i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să fie „deschis” la propunerile de pace pentru a pune capăt războiului. Comentariile papei au fost făcute la două zile după ce Putin a ținut un discurs înflăcărat la Kremlin în care a anunțat că Rusia anexează patru regiuni din Ucraina, regiuni parțial ocupate de trupele rusești.

În discursul din 30 septembrie, Putin a făcut, de asemenea, amenințări voalate cu privire la utilizarea armelor nucleare în conflict, reluând remarci anterioare în care a avertizat Occidentul că „nu este o cacealma”. Kremlinul nu a avut nicio reacție deocamdată la comentariile papei.

XS
SM
MD
LG