Linkuri accesibilitate

Papa participă la un congres religios în Kazahstan și condamnă războiul din Ucraina


Papa Francisc și președintele Kazahstanului, Qasym-Zhomart Toqaev

Papa Francisc a sosit în Kazahstan pentru a lua parte la o adunare a liderilor religioși din lume - deși fără Patriarhul ortodox rus Kirill - pe fondul tensiunilor legate de războiul Rusiei din Ucraina.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Serviciul de presă prezidențial kazah a declarat că, în după-amiaza zilei de 13 septembrie, avionul care îl transporta pe papa, în vârstă de 85 de ani, a aterizat pe aeroportul din Nur-Sultan. Papa a fost întâmpinat de președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev la aeroport, iar cei doi lideri au avut o întâlnire și s-au întâlnit cu reprezentanții societății civile și cu diplomații.

Papa Francisc a declarat că a venit în națiunea din Asia Centrală „pentru a se face ecoul pledoariei tuturor celor care strigă pentru pace”. El a vorbit despre invazia Rusiei în Ucraina, numind-o „tragică și fără sens”, subliniind deopotrivă că Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina.

Papa fusese criticat mai înainte că nu a făcut acest lucru atunci când a început invazia rusă. Toqaev i-a spus papei că este de părere că a venit timpul ca reprezentanții diferitelor culturi și religii „să dea dovadă de înțelepciune și energie pentru a uni oamenii de dragul păcii, al armoniei sociale și al sprijinului reciproc.” Papa Francisc spusese că spera să se întâlnească cu patriarhul Kirill la summitul interreligios, dar săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al patriarhului a declarat că acesta nu va participa la eveniment.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG