La primul sfârșit de săptămână din iulie, în Europa au avut loc numeroase marșuri ale comunităților LGBT – mari și mici. Un record de participare s-a înregistrat la Londra: la primul marș Pride post-pandemic din metropola britanică, care a comemorat și împlinirea unei jumătăți de secol de la prima asemenea manifestație londoneză, au participat sâmbătă un milion de oameni.
Marșul la care a participat și primarul Londrei, Sadiq Khan, a urmat traseul demonstrației din 1972, pornind de la marginea Hyde Park către Westminster, și încheindu-se cu un concert în Trafalgar Square.
Alt mare marș LGBT enumerat de Euronews într-un bilanț de weekend a avut loc la Helsinki, unde zecilor de mii de participanți li s-a alăturat prim-ministra finlandeză Sanna Marin. Tânăra politiciană finlandeză a crescut ea însăși într-o familie „curcubeu”, cu mama sa și cu partenera mamei sale, și prezidează Pride-ul de la Helsinki de mai mulți ani.
Adresându-se reporterilor, în marginea marșului, Marin a spus că la toamnă parlamentul finlandez va examina o lege care va da dreptul de a-ți schimba genul începând de la 15 ani și va aboli cerința ca persoanele trans să fie sterilizate înainte de a-și putea schimba legal genul.
Un marș Pride mai puțin obișnuit a avut loc la weekend și în satul lapon Inari, dincolo de cercul polar, unde mulți participanți au purtat costume tradiționale ale minorității etnice Sami, care trăiește în trei țări nordice: Finlanda, Suedia, Norvegia.
Tot la weekend, au avut loc și marșuri Pride-premieră: de pildă, cel din Timișoara, oraș din vestul României care s-a mândrit mereu cu respectul său pentru diversitate – etnică, mai ales.
Potrivit relatărilor din presa românească, la marșul care a pus capăt unei săptămâni de manifestări LGBT au participat câteva sute de persoane și nu s-au înregistrat incidente neplăcute.
Mai devreme, luna trecută, un alt marș-premieră din România, cel de la Iași, fusese atacat de indivizi cu vederi religios-conservatoare, care au aruncat în participanți cu ouă și i-au înjurat.
Un marș Pride cu multe probleme s-a ținut sâmbătă, 2 iulie în capitala georgiană Tbilisi. De departe cel mai bizar incident a avut loc lângă clădirea Parlamentului, unde un bărbat și-a turnat benzină pe haine și și-a dat foc, explicând mai târziu, că nu vrea să trăiască într-o țară „păcătoasă”, în care homosexualii sunt protejați de stat.
Imediat după ce și-a dat foc, protestatarul a fost împins de oameni într-o fântână arteziană, iar apoi a fost dus la spital, scăpând relativ nevătămat.
În timpul marșului de la Tbilisi au avut loc și alte incidente, inclusiv violente, puse mai ales pe seama unei grupări conservatoare care își spune Alt Info. Mii de simpatizanți de-ai ei s-au adunat sâmbătă dimineață în capitala georgiană, încerând mai întâi să ocupe spațiile unde ar fi urmat să aibă loc demonstrația LGBT. După ce poliția i-a împrăștiat pe conservatori, reținând vreo 26, alți simpatizanți ai mișcării au capturat de la participanți, pe traseu, steaguri-curcubeu, ale UE și NATO, pe care le-au incendiat.
În general, grație atitudinii mai ferme a poliției, Alt Info a provocat anul acesta mai puține daune și neplăceri decât anul trecut, când atacurile sale asupra Marșului Demnității s-au soldat cu răniți, inclusiv din rândurile ziariștilor care relatau de la fața locului. Mariam Kvaratshelia, co-director al marșului de anul acesta, de la Tbilisi, a lăudat felul cum și-a făcut datoria poliția, adăugând că de data aceasta în Georgia a existat „voință politică” de a apăra participanții la Pride.