Linkuri accesibilitate

Parade Pride mari și mici în Europa


Parada Pride la Tbilisi

La primul sfârșit de săptămână din iulie, în Europa au avut loc numeroase marșuri ale comunităților LGBT – mari și mici. Un record de participare s-a înregistrat la Londra: la primul marș Pride post-pandemic din metropola britanică, care a comemorat și împlinirea unei jumătăți de secol de la prima asemenea manifestație londoneză, au participat sâmbătă un milion de oameni.

Marșul la care a participat și primarul Londrei, Sadiq Khan, a urmat traseul demonstrației din 1972, pornind de la marginea Hyde Park către Westminster, și încheindu-se cu un concert în Trafalgar Square.

Alt mare marș LGBT enumerat de Euronews într-un bilanț de weekend a avut loc la Helsinki, unde zecilor de mii de participanți li s-a alăturat prim-ministra finlandeză Sanna Marin. Tânăra politiciană finlandeză a crescut ea însăși într-o familie „curcubeu”, cu mama sa și cu partenera mamei sale, și prezidează Pride-ul de la Helsinki de mai mulți ani.

Adresându-se reporterilor, în marginea marșului, Marin a spus că la toamnă parlamentul finlandez va examina o lege care va da dreptul de a-ți schimba genul începând de la 15 ani și va aboli cerința ca persoanele trans să fie sterilizate înainte de a-și putea schimba legal genul.

Un marș Pride mai puțin obișnuit a avut loc la weekend și în satul lapon Inari, dincolo de cercul polar, unde mulți participanți au purtat costume tradiționale ale minorității etnice Sami, care trăiește în trei țări nordice: Finlanda, Suedia, Norvegia.

Tot la weekend, au avut loc și marșuri Pride-premieră: de pildă, cel din Timișoara, oraș din vestul României care s-a mândrit mereu cu respectul său pentru diversitate – etnică, mai ales.

Potrivit relatărilor din presa românească, la marșul care a pus capăt unei săptămâni de manifestări LGBT au participat câteva sute de persoane și nu s-au înregistrat incidente neplăcute.

Mai devreme, luna trecută, un alt marș-premieră din România, cel de la Iași, fusese atacat de indivizi cu vederi religios-conservatoare, care au aruncat în participanți cu ouă și i-au înjurat.

Un marș Pride cu multe probleme s-a ținut sâmbătă, 2 iulie în capitala georgiană Tbilisi. De departe cel mai bizar incident a avut loc lângă clădirea Parlamentului, unde un bărbat și-a turnat benzină pe haine și și-a dat foc, explicând mai târziu, că nu vrea să trăiască într-o țară „păcătoasă”, în care homosexualii sunt protejați de stat.

Imediat după ce și-a dat foc, protestatarul a fost împins de oameni într-o fântână arteziană, iar apoi a fost dus la spital, scăpând relativ nevătămat.

Istoria marșurilor LGBT din Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00

În timpul marșului de la Tbilisi au avut loc și alte incidente, inclusiv violente, puse mai ales pe seama unei grupări conservatoare care își spune Alt Info. Mii de simpatizanți de-ai ei s-au adunat sâmbătă dimineață în capitala georgiană, încerând mai întâi să ocupe spațiile unde ar fi urmat să aibă loc demonstrația LGBT. După ce poliția i-a împrăștiat pe conservatori, reținând vreo 26, alți simpatizanți ai mișcării au capturat de la participanți, pe traseu, steaguri-curcubeu, ale UE și NATO, pe care le-au incendiat.

În general, grație atitudinii mai ferme a poliției, Alt Info a provocat anul acesta mai puține daune și neplăceri decât anul trecut, când atacurile sale asupra Marșului Demnității s-au soldat cu răniți, inclusiv din rândurile ziariștilor care relatau de la fața locului. Mariam Kvaratshelia, co-director al marșului de anul acesta, de la Tbilisi, a lăudat felul cum și-a făcut datoria poliția, adăugând că de data aceasta în Georgia a existat „voință politică” de a apăra participanții la Pride.

Previous Next

XS
SM
MD
LG