Parchetul General a constatat că procurorii militari „nu au respectat dispozițiile ordonanțelor și ale judecătorilor, deoarece nu s-au efectuat actele de urmărire penală care să stabilească corect situația de fapt cu privire la evenimentele ce fac obiectul dosarului intitulat generic Revoluția română din decembrie 1989”, conform unui comunicat de presă.
Prin urmare, Parchetul General a dispus infirmarea, ca netemeinice, a soluțiilor de clasare dispuse față de fostul premier Petre Roman și față de fostul redactor șef al TVR, Teodor Brateș, cu privire la infracțiunile contra umanității și redeschiderea urmăririi penale.
Parchetul a mai dispus și desființarea soluției de clasare, dată de procurorii militari, pentru infracţiunile de omor, omor calificat, genocid, infracţiuni de război contra operaţiunilor umanitare şi emblemelor, utilizarea de metode interzise în operaţiunile de luptă şi redeschiderea urmăririi penale în cauză.
De asemenea, s-a mai dispus redeschiderea urmăririi penale cu privire la plângerile penale ale 672 de persoane, având ca obiect infracțiuni contra umanității.
Soluția dată de Parchetul General trebuie confirmată de un judecător de cameră preliminară.
În dosarul Revoluției, au fost trimiși în judecată fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost șef al Aviației militare, pentru infracţiuni contra umanităţii. Acțiunea penală în cazul lui Petre Roman și Victor Brateș fusese clasată, pentru că procurorii militari nu au avut suficiente probe pentru a dovedi crime împotriva umanității, singura infracțiune imprescriptibilă după 30 de ani.