Linkuri accesibilitate

Pare Putin să-și tempereze tonul?


Președintele rus Vladimir Putin la summitul CSI de la Astana, Kazahstan, 14 octombrie 2022.
Președintele rus Vladimir Putin la summitul CSI de la Astana, Kazahstan, 14 octombrie 2022.

La aproape opt luni de la începutul războiului împotriva Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin pare să-și tempereze tonul, spunând că nu vede nevoia de a continua lovituri aeriene masive și că o mobilizare a trupelor pentru a sprijini operațiunea militară în Ucraina se va încheia în două săptămâni.

La o conferință de presă în marginea summit-ului CSI de la Astana, din Kazahstan, Putin a spus că Rusia este dispusă să negocieze încheierea războiului, dar tratativele vor avea nevoie de un mediator internaţional dacă Ucraina va veni şi ea la masă negocierilor.

Putin, care avertizase că ar fi pregătit să folosească și arme nucleare pentru a apăra „integritatea teritorială” a Rusiei, – a mai spus că o confruntare directă între trupele NATO și Rusia ar duce la o „catastrofă globală”. Cu toate acestea, în acest moment nu crede că are nevoie să discute direct cu președintele american Joe Biden.

„Nu mai este nevoie de raiduri masive de lovituri de rachetă”, deoarece majoritatea țintelor desemnate au fost deja lovite, și „nu ne-am propus să distrugem Ucraina”, a mai spus Putin.

Comentariile lui Putin vin într-o săptămână în care Rusia a lansat un baraj de rachete în toată Ucraina, lovind orașe importante, inclusiv capitala Kiev și structuri de infrastructură civilă, energetică și de comunicații.

Pe de altă parte, pe teren, Ucraina a redobândit controlul asupra unor zone importante, forțând trupele rusești să se retragă, în multe cazuri haotic.

Deși invazia lansată pe 24 februarie nu a decurs nici pe de parte așa cum fusese planificată de Moscova, Putin a spus că nu regretă că a provocat acest conflictul „neplăcut”, numit „operațiiune militară specială”.

Putin a mai declarat vineri că „mobilizarea parțială” a rezerviștilor, ordonată pe 21 septembrie, s-ar putea încheia în două săptămâni.

El a declarat reporterilor că în total vor fi recrutați 222 de mii de rezerviști, în scădere față de cifra de 300.000 vehiculată inițial.

Peste 30 de mii ar fi ajuns deja în unități militare, iar 16 mii sunt deja activi pe frontul din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG