Linkuri accesibilitate

Parlamentarii islandezi au decis: foametea din perioada sovietică din Ucraina a fost genocid


O statuie care comemorează foametea Holodomor în centrul Kievului. (fotografie de arhivă)
O statuie care comemorează foametea Holodomor în centrul Kievului. (fotografie de arhivă)

Legiuitorii islandezi au recunoscut Holodomor - foametea din 1932-1933 cauzată de politicile guvernului sovietic din Ucraina - drept genocid.

Legiuitorii islandezi au recunoscut Holodomor - foametea din 1932-1933 cauzată de politicile guvernului sovietic din Ucraina - drept genocid. „Astăzi, Althingi a recunoscut foametea provocată din iarna 1932-1933 ca fiind un genocid comis de guvernul totalitar de la Moscova împotriva poporului ucrainean,” se scrie în mesajul publicat de ministra islandeză de externe, Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Islanda la 23 martie, calificând această decizie drept „un semnal clar că astfel de crime nu rămân nepedepsite și că nu au un termen de prescripție".

Iar Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a declarat și el, într-un mesaj Twitter: „Solidaritatea și respectul autentic al Islandei față de milioanele de victime ale Holodomorului vor fi întotdeauna prețuite de poporul ucrainean.”

Decizia deputaților islandezi este cea mai recentă dintr-un lung șir de decizii, hotărâri și rezoluții care susțin că foametea din anii 1930 în Ucraina a fost produsă intenționat pentru exterminarea populației.

În 15 decembrie 2022, Parlamentul European (PE) adopta o rezoluție prin care recunoștea ca genocid foametea „artificial creată” din Ucraina, cauzată de politicile guvernului sovietic condus de Iosif Vissarionovici Stalin, la începutul anilor 1930. În rezoluția adoptată de legislativul european se afirma că Holodomorul - „foametea artificială” din Ucraina, a fost cauzată de „o politică deliberată a regimului sovietic, ca genocid împotriva poporului ucrainean”.

În februarie 2023, Adunarea Națională a Bulgariei a aprobat o lege prin care Holodomorul este declarat genocid. Decizia a fost luată după ce 134 de parlamentari au votat pentru și 25 împotrivă, pe 1 februarie, în urma unei rezoluții care susținea propunerile combinate ale partidelor Bulgaria Democratică și Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB).

În rezoluție se spune că „orice negare, justificare sau subestimare a acestui genocid batjocorește memoria milioanelor de oameni care au pierit”. De asemenea, rezoluția solicită ca ultima sâmbătă din noiembrie să fie declarată zi de onorare și de comemorare a victimelor foametei, cunoscută sub numele de Holodomor.

Holodomor=genocid

Ziua de comemorare a victimelor Holodomorului este 26 noiembrie, iar anul trecut aceasta a fost marcată de atacurile nediscriminatorii ale Rusiei asupra obiectivelor civile ucrainene. Este ceea ce l-a făcut pe șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrei Iermak să declare public: „Rușii vor plăti pentru toate victimele Holodomorului și vor răspunde pentru crimele de astăzi”.

Se apreciază că, în timpul foametei din Ucraina din anii 1932 și 1933, cunoscută și ca Holodomor (în limba ucraineană: Голодомор), au murit milioane de oameni fie de foame, fie de efecte conexe, frig și boli. Cifrele sunt controversate însă este cert că această tragedie națională a fost în mare măsură premeditată de politicile agrare ale Kremlinului.

În noiembrie 1932, liderul sovietic Iosif Stalin a trimis poliția să confiște toate cerealele și animalele din fermele ucrainene recent colectivizate, inclusiv semințele necesare pentru a planta următoarea recoltă. Milioane de țărani ucraineni au murit de foame în lunile următoare, în urma a ceea ce istoricul Timothy Snyder de la Universitatea Yale numește „o crimă în masă clar premeditată”.

XS
SM
MD
LG