Linkuri accesibilitate

Parlamentarii europeni cer oficialilor din Kazahstan să elibereze deținuții politici


Un grup de legislatori europeni au cerut autorităților kazahe să elibereze toți deținuții politici și să înceteze urmărirea penală a celor care au murit în timpul tulburărilor din ianuarie în această națiune din Asia Centrală.

Subcomisia pentru Drepturile Omului a Parlamentului European a subliniat într-o declarație emisă la 24 august „importanța unei anchete transparente, cuprinzătoare și corecte a evenimentelor din 2022 ianuarie” și a cerut lui Nur-Sultan să oprească urmărirea penală a celor uciși în timpul tulburărilor.

„Groaznic și înspăimântător”: mărturiile oamenilor care părăsesc Kazahstanul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00

Tulburările din ianuarie au avut loc după ce o demonstrație pașnică împotriva unei creșteri a prețului la carburanți în regiunea Manghystau din vestul țării a dus la proteste antiguvernamentale de amploare, dispersate violent de forțele de ordine și de armată.

Mii de persoane au fost reținute în timpul protestelor și după aceea. Președintele Qasym-Zhomart Toqaev spunea că manifestațiile au fost produse de „20 000 de teroriști” din străinătate, o afirmație pentru care autoritățile nu au furnizat nicio dovadă.

Autoritățile au declarat că 238 de persoane, inclusiv 19 ofițeri de poliție, au murit în timpul tulburărilor. Autoritățile i-au catalogat pe mulți dintre cei uciși în timpul tulburărilor drept „teroriști” și au lansat anchete post mortem împotriva lor.

„Ars cu fierul de călcat”: Rudele spun că deținuții au fost torturați în urma protestelor masive din Kazahstan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

Previous Next

XS
SM
MD
LG