Linkuri accesibilitate

Parlamentarii ruși vor să le interzică cetățenilor din „țări neprietene” să adopte copii ruși


Un grup de parlamentari ruși a prezentat un proiect de lege care ar interzice adoptarea copiilor ruși de către cetățeni din așa-numitele „țări neprietene”.

Proiectul de proiect de lege a apărut pe pagina de internet a camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, la 1 august. În documentul-anexă a unui proiect de lege privind amendamentele la Codul familiei din Rusia se afirmă că „creșterea orfanilor [ruși] în țări neprietenoase este o lovitură pentru viitorul națiuni”.

Această măsură pare să extindă prevederile așa-numitei legi a lui Dima Iakovlev, aprobată de președintele Vladimir Putin în decembrie 2012, document care interzice cetățenilor americani să adopte copii ruși. Legea Dima Iakovlev a fost adoptată ca represalii la o lege americană care prevede înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru rușii acuzați de Washington de abuzuri privind drepturile omului, inclusiv pentru cei despre care se crede că au fost implicați în moartea unui avocat rus denunțător, Serghei Magnitski, într-o închisoare din Moscova în 2009.

În martie, nu mult după ce Rusia a lansat invazia neprovocată în curs de desfășurare în Ucraina, Putin a ordonat guvernului să creeze un registru al „națiunilor neprietene”. Lista include Statele Unite, Canada și Marea Britanie, principalele țări în care existau programe de adopție cu orfelinate rusești înainte de modificarea legilor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG