Linkuri accesibilitate

Parlamentul a respins propunerea de guvern a președintei Maia Sandu


Actualizare 16.34: Parlamentul a respins instalarea guvernului Griliță

Parlamentul a respins instalarea unui guvern în frunte cu Natalia Gavriliță, pregătind terenul pentru o confruntare directă între președinta Maia Sandu și o nouă majoritate parlamentară „tehnică” anunțată de liderul socialiștilor, Igor Dodoan. „Guvernul Gavriliță” nu a primit niciun singur vot din partea deputaților, după ce și șefa statului, și prim-ministra desemnată, și partidul PAS din membrii căruia a fost format au spus că scopul acestui exercițiu politic și constituțional este să grăbească declanșarea de alegeri parlamentare anticipate. Președinta Sandu pledează pentru anticipate în speranța că rezultatul va fi alegerea unui parlament loial care o poate ajuta să-și realizeze agenda anticorupție, dar are nevoie ca parlamentul actual să respingă de două ori instalarea unui nou guvern. Partidul Socialiștilor și grupului Pentru Moldova compus din foști deputați democrați transfugi și deputații Partidului Șor au anunțat însă formarea unei noi majorități parlamentare și o candidată la funcția de prim-ministră într-o mișcare care o poate împiedica pe șefa statului să-și atingă obiectivul de declanșare a anticipatelor.

Actualizare 13:50: Igor Dodon anunță o „majoritate tehnică”

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că partidul său va forma o „majoritate tehnică” în parlamentul actual pentru a instala un guvern „anti-criză” în frunte cu Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor. Grupul „Pentru Moldova” format din transfugi și deputați din Partidul Șor a anunțat imediat că o va sprijini pe Durleșteanu pentru funcția de prim-ministră, cele două grupuri având împreună o majoritate de 55 de voturi. Anunțurile au fost făcute la parlament, în timp ce în sala plenului deputații mai dezbăteau dacă instalează Guvernul Gavriliță propus de președinta Maia Sandu și fostul său partid PAS, dar nici o fracțiune nu a spus că-l va sprijini. Președinta Sandu pledează pentru alegeri parlamentare anticipate și, pentru atingerea acestui obiectiv, are nevoie ca parlamentul să respingă de două ori un guvern. Dar este pusă în dificultate de anunțul coaliției PSRM/Pentru Moldova. Platforma DA, foștii parteneri din blocul ACUM ai șefei statului, i-au propus să încerce instalarea unui guvern minoritar a cărui sarcină principală să fie pregătirea alegerilor anticipate.

Actualizat 13:00: Gruparea Pentru Moldova, din jurul Partidului Șor a anunțat că sprijină candidatura PSRM la funcția de premier

Candidata este Marianei Durleșteanu, fostă ministră de Finanțe în guvernul Zinaidei Greceanîi.

„Decizia noastră de a susține guvernul Durleșteanu va fi luată, bineînțeles, după ce va anunța componența cabinetului său și programul de guvernare. Dar, având în vedere biografia sa profesională impecabilă, capacitățile sale, suntem astăzi gata să semnăm în favoarea desemnării ei în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova” se arată într-o declarație de presă.

Partidul Socialiștilor și gruparea Pentru Moldova au majoritatea parlamentară, este o majoritate informală pe care joi, liderul socialiștilor Igor Dodon a declarat că ar vrea să o formalizeze.

Președinta țării este obligată să accepte o propunere de premier numai dacă vine din partea unei majorități formalizate, potrivit unei decizii a Curții Constituționale din 6 august 2020.

În căutarea unei majorități parlamentare - noiembrie 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00

Actualizare 12:40: Socialiștii înaintează astăzi noua propunere președintei Maia Sandu

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a precizat într-o scurtă conferință de presă, că „Luând act de situația critică spre care țara este împinsă de Maia Sandu și partidul său, am luat decizia de a veni cu o propunere serioasă de premier.(...) Noi, fracțiunea PSRM, am votat pentru această candidatură.”, a spus Dodon, citat de TV8.

În timp ce în sala de ședință continuă dezbaterile pe marginea programului Nataliei Gavriliță, liderul Socialiștilor a precizat că propunerea PSRM va fi înaintă „chiar astăzi președintelui”.

Actualizare 12.30: Socialiștii fac o propunere alternativă, Mariana Durleșteanu

În timp ce deputații continuă să dezbată programul de guvernare prezentat de Natalia Gavriliță, candidata președintei Maia Sandu la funcția de premier, pe holul legislativului, liderul socialiștilor, Igor Dodon lansa o nouă candidată. În așteptarea ca lista Nataliei Gavriliță să nu fie votată astăzi în plen.

Mariana Durleșteanu (foto arhivă 2009), fostă ministră de finanțe.
Mariana Durleșteanu (foto arhivă 2009), fostă ministră de finanțe.

Dodon a anunțat în aceste clipe că o înaintează pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră și lansează inițiativa de formare a unei coaliții parlamentară.

„PSRM a semnat deja. Fac apel la toți deputații să fie responsabili și să se așeze chiar astăzi la masa discuțiilor”, a spus Dodon.

Socialiștii, împreună cu grupul Pentru Moldova din jurul Partidului Șor - grup ai cărui deputați nu participă la dezbaterile din sala de ședințe - au majoritatea în Parlament. Împreună pot asigura că lista Natalie Gavriliță nu este votată dar este aprobată o alternativă.

Președinta Maia Sandu a declarat mereu că vrea dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate, care pot fi provocate numai după ce două propuneri succesive de guvern sunt respinse.

Actualizare 11:30: Parlamentul dezbate programul de guvernare.

Programul a fost prezentat în plen de premierul desemnat Natalia Gavriliță. Înainte de prezentarea programului și a listei guvernului, deputații grupului Pentru Moldova, creat în jurul Partidului Șor, au plecat din sală, afirmând că nu vor să participe la un „circ de prost gust”.

Se știe că președinta Maia Sandu și premierul desemnat Natalia Gavriliță doresc ca acest guvern să fie respins, la fel și următorul ca să poată fi provocate alegeri anticipate. Deznodământul depinde însă de fracțiunea Socialiștilor, cea mai mare din Parlament, și de deputații din Pentru Moldova care împreună au majoritatea.

------------------------------------------------

În Parlament este dezbătut și votat joi guvernul și programul de guvernare prezentate de Natalia Gavriliță, propusă premier de președinta Maia Sandu. Atât Sandu, cât și Gavriliță au spus însă că și-ar dori ca R. Moldova să aibă alegeri anticipate, la care se poate ajunge doar dacă Parlamentul respinge două propuneri succesive de premier.

Este aproape sigur să astăzi, propunerea de guvern nu va trece după ce liderul socialiștilor, Igor Dodona a anunțat că deputații săi nu vor vota pentru guvernul Gavriliță.

Miercuri însă, Dodon – care nu este parlamentar - a confirmat relatările de presă că va pleca la Moscova în ziua votului din legislativ, într-o vizită „privată” – ceea ce a întărit speculațiile că ar pregăti, după consultații cu partenerii ruși, o contrapropunere de guvern. Socialiștii au cea mai mare fracțiune parlamentară și o majoritate împreună cu gruparea Pentru Moldova formată în jurul partidului Șor.

Marți seară, Corneliu Furculiță, șeful grupului de parlamentari socialiști, declara deja într-un interviu televizat că :„În cazul în care situația va evolua imprevizibil vom veni cu decizii, probabil de înaintare a unui Cabinet de Miniștri”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG