Linkuri accesibilitate

Parlamentul britanic respinge un Brexit fără acord, dar nu are o alternativă


Astăzi, parlamentarii britanici vor vota o amânare, iar guvernul ar putea repune la vot acordul de ieșire din UE, negociat anul trecut.

Parlamentarii britanici vor vota astăzi o posibilă amânare a Brexitului, după ce miercuri au votat excluderea completă a unui Brexit fără acord. Votul a fost extrem de strâns, 312 pentru și 308 împotrivă.

Cu toate acestea, teoretic, există încă posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, fără un acord, pe 29 martie, așa cum este stabilit în baza articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, atâta timp cât Uniunea Europeană nu a acceptat o amânare a Brexitului sau Londra nu-și retragere cererea de a părăsi UE.

Astăzi, parlamentarii vor fi întrebați dacă vor să amâne Brexitul până pe 30 iunie pentru a permite adoptarea legislației necesare. Dar asta numai dacă până pe 20 martie, aprobă totuși acordul negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană. Acordul a fost negociat în noiembrie anul trecut și respins de două ori, cu o marjă extrem de mare, de Camera Comunelor de la Londra.

Dacă însă Parlamentul respinge din nou acordul de ieșire din UE, avertiza miercuri premierul May, atunci amânarea ar putea fi de multe luni. Eventual până se negociază un nou acord. Ceea ce ar putea implica și posibila organizare de alegeri parlamentare europene într-o țară în prag de a părăsi Uniunea Europeană.

La Bruxelles, unul din purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene a declarat, potrivit BBC, că nu este suficient ca Londra să voteze împotriva unui Brexit fără acord. „Trebuie să voteze și pentru un acord”, a declarat oficialul european care a ținut să-și păstreze anonimatul din cauză că subiectul este atât de sensibil. Dar Michele Barnier, negociatorul șef al UE, a avertizat mai devreme că „un Brexit fără acord” rămâne de actualitate.

Liberalul Guy Verhofstadt, însărcinatul cu problemele Brexitului din partea Parlamentului European, declara și el că se opune unei amânări, atâta timp cât Parlamentul de la Londra nu se decide și „pentru ceva”.

Efectul Brexit: Noi reguli pentru organizarea referendumurilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00

Uniunea Europeană s-a declarat mereu deschisă la ideea de a amâna Brexitul, dar numai dacă Marea Britanie vine cu o propunere constructivă și explică în termeni foarte clari la ce va folosi această amânare. Nici la Bruxelles nu se dorește o amânare peste luna mai, pentru că este greu de imaginat cum s-ar putea organiza alegeri parlamentare (programate pentru 23-26 mai) într-o țară care se pregătește să părăsească UE. O amânare de lungă durată aduce cu sine și alte complicații: miniștrii britanici care vor participa la luarea unor decizii la care țara lor nu participă; sau opusul: decizii luate de Bruxelles și pe care guvernul britanic ar putea fi obligat să le implementeze, deși țara este pe punctul de părăsi UE.

Nici unul din aceste scenarii nu este legiferat sau reglementat în vreun fel.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG