Linkuri accesibilitate

Parlamentul European și-a ales echipa de negociatori cu Consiliul pentru a obține numirea lui Kövesi


Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE, la București
Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE, la București

Mandatul echipei este de a obține din partea Consiliului numirea Laurei Kövesi în funcția de procuror european.

Parlamentul European și-a ales în această dimineață echipa de negociatori cu Consiliul pentru a obține numirea Codruței Kovesi în funcția de Procuror European.

Parlamentul, reunit în formatul șefilor de formațiuni politice, a decis echipa de trei membri, cu mandat de susținere a Laurei Kovesi, echipă care va negocia cu Consiliul alegerea viitorului Procuror european. Cei trei sunt: britanicul Claude Moraes (socialist, Labour), germana Ingeborg Gräßle (PPE, CDU) și ecologista olandeză Judith Sargentini.

Mandatul lor este de a obține din partea Consiliului numirea Laurei Kovesi, care a obținut cel mai mare punctaj în ambele comitete ale Parlamentului în care a fost audiată (LIBE și CONT).

Judith Sargentini, ecologista olandeză, este cea care a participat la numărătoarea voturilor alături de Maria Grapini și care i-a atras atenția că se înșeală cu un vot la numărătoare.

Ingeborg Gräßle, din partea creștin-democraților, principalul grup politic din Parlamentul European, este de asemenea cu totul de partea lui Kövesi, împreună cu grupul ei. Cât despre britanicul Claude Moraes, el este chiar șeful Comisiei LIBE (pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne) care a audiat-o pe Kovesi.

Claude Moraes are nume portughez pentru că este un britanic laburist de origine indiană născut în Yemen. Deși e teoretic socialist (Labour) și asupra lui ar pluti o oarecare suspiciune după ce a avut o scurtă întâlnire (mai degrabă o ambuscadă) cu Liviu Dragnea la București, Moraes nu are nici o miză personală în numirea lui Kövesi, cu atât mai mult cu cât după Brexit el nu va mai fi în Parlamentul UE.

Urmează acum negocieri între cei trei cu Consiliul - calendarul trebuie incă stabilit - însă Parlamentul dorește negocieri rapide, cu un vot final in plen. Data cea mai potrivită pentru votul în plen ar fi 26-28 martie la Strasbourg, sau în prima parte a lunii aprilie, înainte de încheierea definitivă a lucrărilor Parlamentului.

România nu va face parte din echipa celor trei ambasadori care vor reprezenta Consiliul UE la negocierile cu Parlamentul.

Rezultatul audierii în Comisia LIBE a fost: Laura Codruţa Kövesi, 26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa), 22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania), 1 vot.

Cu o zi înainte, Kovesi obținuse 12 voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT), urmată de candidatul francez Jean-François Bohnert, cu 11 voturi.

Bohnert a fost preferatul ambasadorilor (COREPER), reprezentanți ai Consiliului, în urma lobby-ului intens al României, care a votat împotriva ei, convingând și alte țări, precum Bulgaria, să facă la fel.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG