Linkuri accesibilitate

Parlamentul European cere un embargo total şi imediat asupra importurilor energetice din Rusia


D|rapele ucrainene și ale Uniunii Europene la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, 8 martie 2022.

Parlamentul European a adoptat cu o majoritate largă rezoluția prin care se cere un embargo total şi imediat pentru importurile de gaz şi petrol ruseşti şi extinderea substanţială a listei de sancţiuni care vizează responsabili din Rusia şi Belarus.

Rezoluţia include un „apel la un embargo total şi imediat asupra importurilor din Rusia de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz, renunţarea completă la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 şi prezentarea unui plan pentru continuarea asigurării securităţii aprovizionării cu energie pe termen scurt".

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a postat pe Facebook după vot că este "mândru că această rezoluţie pe care am cosemnat-o a fost adoptată cu un asemenea rezultat",a consemnat Agerpres.

Rezoluţia mai prevede că implementarea deplină şi efectivă a sancţiunilor existente de către întreaga UE şi de către aliaţii internaţionali ai UE trebuie să fie o prioritate.

Eurodeputaţii fac apel la liderii UE să excludă Rusia din G20 şi din alte organizaţii multilaterale, cum ar fi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Interpol, Organizaţia Mondială a Comerţului, UNESCO şi altele, „ceea ce ar constitui un semn important că comunitatea internaţională nu va reveni la relaţiile obişnuite cu statul agresor".
Parlamentul European mai solicită și excluderea tuturor băncilor ruseşti din sistemul SWIFT, interzicerea intrării în apele teritoriale ale UE şi a staţionării în porturile UE a tuturor navelor conectate la Rusia şi interzicerea transportului rutier de mărfuri dinspre şi către Rusia şi Belarus.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG