Linkuri accesibilitate

Parlamentul European, gata să amâne încă o dată Brexitul


Vot în Parlamentul European, 18 septembrie 2019
Vot în Parlamentul European, 18 septembrie 2019

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluție fără valoare de lege care sugerează că o nouă amânare a ieșirii Marii Britanii ar putea fi aprobată, dacă Londra o va cere.

Votul a venit după ce oficialii UE cu cea mai mare implicare în negocierea Brexit-ului au avertizat din nou asupra consecințelor unei plecări a britanicilor fără un acord de divorț.

După o dezbatere de trei ore ținută miercuri la Strasbourg, 544 de europarlamentari au votat să permită o eventuală nouă amânare a Brexitului, dacă Londra va cere o asemenea amânare. Împotrivă au votat 128, iar 38 s-au abținut. Rezoluția cuprinde și condiții. Europarlamentarii spun că ar fi pentru amânare în funcție de obiectivul urmărit - de exemplu evitarea Brexitului dur, ținerea de alegeri britanice sau a unui nou referendum, sau revocarea cererii britanice de ieșire din UE.

Membri Partidului Brexit, condus de Nigel Farage în PE, 18 septembrie 2019
Membri Partidului Brexit, condus de Nigel Farage în PE, 18 septembrie 2019


Premierul britanic Boris Johnson a insistat mereu că este gata să scoată țara din UE la 31 octombrie cu sau fără acord, după ce Brexitul a fost deja amânat de două ori.

Associated Press scrie că în ciuda retoricii lui Johnson, liderii europeni urmează să discute posibilitatea unei noi amânări la un summit de două zile la Bruxelles, luna viitoare.

Votul de miercuri din PE a avut loc după discuții la care au participat președintele CE, Jean Claude-Juncker, și negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.


Michel Barnier a recapitulat în alocuțiunea din PE rezultatele discuțiilor ținute luni la Luxemburg cu premierul britanic Boris Johnson, confirmând că obstacolul principal rămâne statutul graniței dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, după Brexit. „Noul guvern britanic a subliniat de ce nu-i place backstop-ul (garanțiile propuse de europeni pentru păstrarea libertății de mișcare peste graniță după Brexit)”, a spus Barnier, adăugând că aceste explicații nu sunt de ajuns, și că europenii vor niște propuneri de soluții concrete, promise deja de guvernul fostului premier britanic Theresa May.

Președintele CE, Jean-Claude Juncker, a vorbit și el miercuri în Parlamentul European la Strassbourg despre rezultatele – sau lipsa de rezultate – a întâlnirii avute luni cu premierul britanic Boris Johnson.


Juncker a spus că i-a mărturisit lui Johnson că nu are nici un fel de „atașament sentimental” față de backstop, dar este atașat obiectivului acestuia – anume libertatea de mișcare în Irlanda. Juncker a insistat că Bruxelles-ul este deschis pentru propuneri alternative de menținere a libertății de mișcare, dar deocamdată Londra nu a venit cu nici o propunere serioasă.

„Riscul unei ieșiri fără acord rămâne foarte real. „S-ar putea ca asta să fie alegerea Regatului Unit, dar în nici un caz nu este alegerea UE” , a spus Juncker. El a promis că împreună cu colegii lui va continua să facă eforturi pentru un acord, dar a avertizat că nu mai prea este timp.


Adresându-se direct europarlamentarilor britanici care au promovat și promovează Brexitul, Juncker a mai spus că în cazul unui Brexit dur, consecințele vor fi mult mai grave și mai numeroase decât sunt ei dispuși să admită în mod public.

„După Brexit va trebui să dați socoteală cetățenilor”, a mai spus Juncker.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG