Linkuri accesibilitate

Parlamentul R. Moldova își recheamă reprezentantul din CSI: „Nu suntem activi”


Ion Lipciu a fost numit de Parlament în această funcție în iunie 2004.

Comisia pentru politică externă și integrare europeană a avizat miercuri, 1 februarie, un proiect de hotărâre prin care reprezentantul permanent al Parlamentului R. Moldova în Secretariatul Consiliului Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale CSI, Ion Lipciu, va fi rechemat din funcție.

Unul dintre autorii inițiativei, deputata partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Doina Gherman, a declarat pentru Radio Europa Liberă că proiectul va fi supus votului în ședința plenară din 2 februarie, iar Parlamentul nu planifică să numească pe altcineva în această funcție.

„Nu se examinează, deocamdată, o altă candidatură. Suntem la momentul de rechemare. Raționamentele spun că în ultimul an nu prea am fost activi [în CSI] și secretariatul nici nu este funcțional”, a precizat deputata.

Ion Lipciu a fost numit de Parlament în această funcție în iunie 2004. În 2022, el a organizat la Sankt-Petersburg un șir de evenimente cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova.

În 1998, Ion Lipciu a participat la alegerile parlamentare din R. Moldova în calitate de candidat independent, adunând 2.100 de voturi. În 2001, a candidat pe listele blocului electoral „Alianţa Juriştilor şi Economiştilor”.

O persoană cu același nume deține 50% dintr-o companie înregistrată la Sankt-Petersburg. Cealaltă jumătate îi aparține fratelui fostului președinte moldovean, Igor Dodon, Alexandru.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG