Linkuri accesibilitate

Parlamentul Ucrainei a aprobat legea care definește antisemitismul și îl interzice


Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care definește antisemitismul și îl interzice.

Rada Supremă a aprobat în a doua lectură proiectul de lege cu 283 de voturi trimițându-l președintelui Volodimir Zelenski pentru adoptare.

Președintele Zelenski, care este evreu, a spus că a pierdut rude în Holocaust.

Legislația definește antisemitismul ca ură față de evrei, solicitând sau justificând atacuri asupra evreilor, făcând declarații false sau incitând la ură despre evrei și negând exterminarea în masă a evreilor în timpul Holocaustului. Deteriorarea clădirilor, monumentelor sau instituțiilor religioase intră de asemenea, sub definiția antisemitismului.

„Lipsa unei definiții clare a antisemitismului în legislația ucraineană nu permite clasificarea corectă a infracțiunilor comise pe baza acesteia”, au spus autorii legii. „În practică, acest lucru duce la impunitatea reală a infractorilor”, au spus ei.

Conform proiectului de lege, victimele pot solicita despăgubiri pentru daune materiale și morale, iar infractorii pot fi sancționați în temeiul legilor actuale privind infracțiunile motivate de ură. Se estimează că 1,5 milioane din populația evreiască din Ucraina de dinaintea celui de-al doilea război mondial a fost ucisă în Holocaust.

Într-una dintre cele mai grave atrocități, aproape 34.000 de bărbați, femei și copii evrei au fost uciși în masă la marginea Kievul în 29-30 septembrie 1941, în ceea ce este cunoscut sub numele de masacrul Babyn Yar.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG