Linkuri accesibilitate

Parlamentul Ucrainei aprobă legea care limitează influența oligarhilor


Parlamentarii ucraineni au aprobat proiectul de lege care vizează limitarea influenței oligarhilor, la o zi după ce o mașină în care era un consilier important al președintelui Volodimir Zelenski, a fost ținta unui atac înarmat. Consilierul Serhi Șefir nu a fost rănit, dar șoferul mașinii este în stare gravă. Domnul Șefir era un susținător al legii votate astăzi de Radă.

Proiectul de lege, care trebuie semnat de președintele Zelenski, introduce o definiție legală pentru un oligarh, creează un registru al oligarhilor și impune limitări activităților lor, cum ar fi interzicerea lor de a finanța partide politice.

Echipa lui Zelenski a sugerat că opoziția față de lege ar putea fi în spatele atacului împotriva lui Serhi Șefir.

Statele Unite au solicitat de multă vreme Ucrainei să limiteze puterea oligarhilor care exercită o influență politică importanta din culise în detrimentul țării și cetățenilor săi.

Cu toate acestea, criticii legii au avertizat că legislația propusă deschide ușa unor abuzuri.

Conform proiectului de lege, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC) va decide în mod final dacă o persoană îndeplinește criteriile să fie considerate „oligarh” și dacă are o influență economică sau politică semnificativă în viața publică .

Consiliul de Miniștri, membrii băncii centrale, ai Consiliului Apărării, ai Ministerului Anti-Monopol sau ai Serviciului de Securitate (SBU), au dreptul de a trimite numele unei astfel de persoane spre revizuire de către Consiliul Național de Securitate și Apărare.

XS
SM
MD
LG