Linkuri accesibilitate

Parlamentul va vota amendamentul care permite achitarea datoriei urgente față de Gazprom


Parlamentul urmează astză, joi, 25 noiembrie , să aprobe amendamentul prin care Energocom poate achita datorie la gaze a R. Moldova față de compania rusă Gazprom, acumlată în octombrie și noiembrie. Datoria de 74 de milioane de dolari s-a format din cauza diferenței mari dintre prețul record la care s-au importat gaze în luna octombrie și tariful intern.

Concernul rus de stat Gazprom a prelungit cu două zile, până la 26 noiembrie, termenul de plată pentru consumul curent de gaze al R. Moldova, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu.

Cu două zile mai devreme, Gazprom a avertizat că va sista livrările către R. Moldova dacă nu-și primește banii în decurs de 48 de ore. Guvernul moldovean spune că vrea să transfere întreprinderii Moldovagaz 1,4 miliarde de lei din buget pentru achitarea de urgență a consumului din luna octombrie și a unui avans pentru luna noiembrie. Banii urmează a fi virați prin compania de stat Energocom, printr-o schemă care mai presupune stingerea unei datorii a altei întreprinderi de stat, Termoelectrica, față de Moldovagaz.

Între timp, Procuratura Anticorupție anunță că directorul general al companiei „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, este cercetat într-un dosar penal de îmbogățirea ilicită, care acoperă perioda 2015-noiembrie 2021.

În discuție este o sumă de aproape 4 milioane de lei, pe care Eni ar fi cîștigat-o illegal în acesti ani, de 10 bunuri imobile și 2 mobile în valoare de circa 6 milioane de lei, de două apartamente, precum și un automobil de marca Hyundai Tucson, în valoarea de peste 900 de mii de lei.

Procuratura Anticorupție informează totodată că Eni și alte personae din conducerea Termoelectrica sunt cercetate și în alte dosare penale de abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu comise” în perioada 2019-2021.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG