Linkuri accesibilitate

Parlamentul votează pentru ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov


La Chișinău a avut loc ședința Parlamentului în cadrul căreia deputații au analizat propunerea ridicări imunității deputaților Partidului Șor, Denis Ulanov și Petru Jardan.

Procuratura, care în general le incriminează celor doi deputați complicitate cu Ilan Șor, dar și Vlad Plahotniuc, în două din cele mai scandaloase infracțiuni produse în R. Moldova în ultimul deceniu - furtul bancar și concesionarea aeroportului - a cerut luni oficial Parlamentului să le ridice imunitatea, pentru a-i putea urmări penal, inculpa și trimite în judecată.

Parlamentul votează pentru ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

Petru Jardan, unul din ei, ar fi prejudiciat aeroportul, printr-o asigurare de aproape 400 de mii de euro, contractată în 2013, cât timp aeroportul era încă gestionat de stat, iar Jardan era gestionarul.

Cel de-al doilea - Denis Ulanov - ar fi prejudiciat Banca de Economii, atunci când s-a ocupat în 2014, în calitate de avocat al lui Șor, de procedurile juridice pentru procurarea unor acțiuni dintr-o bancă comercială cu bani despre care procuratura crede că ar proveni din banca statului, așa cum a afirmat azi de la tribuna parlamentului Procurorul General, Alexandr Stoianoglo:

Aeroportul Internațional Chișinău a fost prejudiciat cu 4,9 mln. lei

„Astfel, ca urmare a acțiunilor intenționate ale lui Petru Jardan – persoană juridică de drept public – întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău a fost prejudiciat cu 4,9 mln. lei”, a spus Stoianoglo despre cererea pe numele lui Petru Jardan.

„Denis Ulanov a săvârșit cu intenție, în calitate de complice, spălarea banilor comisă prin transferul unor bunuri de către o persoană care știe că aceste bunuri constituie venituri ilicite”, a adăugat procurorul general cu referire la cazul deputatului Denis Ulanov.

Ambii ajunși în parlament cu partidul fostului primar de Orhei, acum deputat fugar Ilan Șor, Jardan și Ulanov au spus că nu au încălcat legea, fiind convinși că acțiunea de acum a procurorilor nu ar fi nici probată, nici dreaptă:

„Declar încă o dată: o să votați cum o să considerați, minuni nu aștept și nu mă ascund după imunitate parlamentară”, a declarant Petru Jardan.

„Resping categoric orice acuzație de implicare a mea în frauda bancară. Nu există nici un fel de probe în privința mea, nici directe, nici indirecte”, a spus la rândul lui Denis Ulanov.

Întrebări în cele două lungi și tumultuoase dezbateri au formulat exclusiv deputații opoziției, dar prin vot ridicările de imunitate au fost sprijinite și de socialiști, ceea ce a și permis în ultimă instanță aprobarea cererilor.

Potrivit unor deputați prezenți în sala de ședințe, imediat după vot, Petru Jardan a și fost escortat de oamenii legii la audieri.

Cu cel mai numeros grup de deputați în parlament, socialiștii au formalizat săptămâna trecută cu formațiunea Șor, inclusiv cei doi deputați cu imunitatea în discuție, o majoritate parlamentară din 53 de mandate, pentru a putea înainta un propriu candidat de premier, în contradicție cu cel desemnat de președinta Maia Sandu și validat azi de curtea constituțională. Pe acest fundal, observatorii nu exclud conotația politică a cazului, care ar putea să-i certe pe noii aliați, urmare a sprijinului dat de socialiști în favoarea demersului procurorilor împotriva a doi deputați ai formațiunii Șor.

XS
SM
MD
LG